13 oktober 2024

Wie mag er stemmen en is het verplicht ?

Wanneer stemmen ?

Waar stemmen en parkeren ?

Toegankelijkheid

Uitnodigingsbrief

Hoe geldig stemmen of graag al eens oefenen ?

Volmacht geven of krijgen ?

Meer weten ?

Wie mag er stemmen en is het verplicht ?

Vanaf 18 jaar mag u stemmen, maar dat is niet verplicht. Het is natuurlijk belangrijk om je stem te laten horen in het stemhokje, omdat je zo impact kan hebben op je toekomst en die van je omgeving.

U mag in Geel stemmen als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • U bent ofwel
    • Belg op 1 augustus 2024.
    • Europese burger en geregistreerd als gemeenteraadskiezer ten laatste op 31 juli 2024 (enkel mogelijk voor gemeenteraadsverkiezingen). Registreren kan online of via het inschrijvingsformulier voor EU onderdanen, dat u bezorgt aan de dienst burgerzaken - verkiezingsloket.
    • derdelander, 
      • die ten laatste op 31 juli 2024 een wettelijk verblijf in België heeft gedurende een ononderbroken periode van minstens 5 jaar, en
      • geregistreerd is als gemeenteraadskiezer ten laatste op 31 juli 2024 (enkel mogelijk voor gemeenteraadsverkiezingen). Registreren kan online of via het inschrijvingsformulier voor niet-EU onderdanen, dat u bezorgt aan de dienst burgerzaken - verkiezingsloket.
  • U bent ingeschreven in de bevolkingsregisters (bevolkings- of vreemdelingenregister) van Geel op 1 augustus 2024.
  • U bent 18 jaar of ouder op 13 oktober 2024.
  • U hebt stemrecht (u bent niet uitgesloten of geschorst).

Vanaf maandag 2 september tot en met dinsdag 1 oktober 2024 (d.i. de twaalfde dag vóór de verkiezing) kan je bij het verkiezingsloket terecht om na te gaan of je zelf op de kiezerslijst staat, en of je er met een juiste vermelding op staat. 

Tijdens dezelfde periode kan ieder die ten onrechte ingeschreven, weggelaten of van de kiezerslijst geschrapt is, of voor wie de in deze lijst opgenomen vermeldingen (naam, voornamen, geboortedatum, hoofdverblijfplaats en identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen) onjuist zijn, bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

Wanneer stemmen ? 

De stembureaus zijn geopend van 8 uur tot 15 uur.

Op de Facebookpagina van stad Geel vindt u op de verkiezingsdag een overzicht van alle stemlocaties, met live informatie over de drukte op elke locatie. In geval van problemen in of lange wachtrijen aan een stembureau, vindt u daar updates over de situatie ter plaatse terug.

Waar stemmen en parkeren ? 

Alle kiezers van

  • Sint-Amands, Punt en Winkelomheide: stemmen in fuifzaal De Waai
  • Larum, Elsum en Ten Aard: stemmen in sport- en trefcentrum Axion
  • Sint-Dimpna: stemmen in het lokaal dienstencentrum Luysterbos
  • Oosterlo, Stelen en Zammel: stemmen in MPI Oosterlo
  • Holven en Bel: stemmen in het Sint-Aloysiuscollege van KOGEKA

Ga bij voorkeur met de fiets stemmen, zo vermijdt u verkeersdrukte en volle parkings. Er zijn voldoende fietsenstallingen of fietsenrekken. Toch liever met de auto? U parkeert dan gratis 

  • nabij fuifzaal De Waai: op parking Werft en parking Havermarkt
  • nabij sport- en trefcentrum Axion: op de parking van Thomas More Hogeschool (via Kleinhoefstraat)
  • nabij dienstencentrum Luysterbos: op de personeelsparking van het ziekenhuis
  • nabij MPI Oosterlo: op de parking aan de kerk en de personeelsparking van het MPI
  • nabij Sint-Aloysiuscollege van KOGEKA: op parking Pas (t.h.v. het zwembad)

Er zijn parkingbegeleiders in de buurt om u de weg te wijzen.

Toegankelijkheid

Welzijnszorg Kempen organiseert ritten voor personen die zich gewoonlijk in een rolstoel verplaatsen, via De Rolmobiel. Reserveer tijdig!

Minder mobiele personen met een beperkt inkomen kunnen voor hun verplaatsingen gebruik maken van Mobitwin. Eens u lid bent, kunt u ook om te gaan stemmen een rit aanvragen, dit ten laatste op 10 oktober in de voormiddag (telefonisch).

Alle gebouwen en stembureaus zijn toegankelijk voor personen met een handicap.

Elk stembureau beschikt over een aangepast stemhokje met ruimere draairuimte en een lager geplaatste stemcomputer. Laat ter plaatse weten dat u die stemcomputer wilt gebruiken. Indien gewenst, helpt een lid van het stembureau u. Een kiezer met een handicap kan ook een persoon naar keuze vragen voor hulp in het stemhokje, met toestemming van de voorzitter van het stembureau.

Assistentiehonden zijn toegelaten.

Er zijn ook bij elke locatie enkele aangepaste parkeerplaatsen voorzien, in dat geval zal de parkingbegeleider u naar de juiste plaats begeleiden. U herkent hen aan het fluo hesje.

U kan een vergrootglas vragen aan de voor- of bijzitter van het stembureau.

Nog vragen? De medewerkers van het verkiezingsloket helpen u graag verder.

Uitnodigingsbrief

Kiezers zijn bij de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 niet meer verplicht om te gaan stemmen. De oproepingsbrief wordt dus een uitnodigingsbrief: u wordt niet meer verplicht, maar uitgenodigd om te gaan stemmen.

Geelse kiezers zullen zowel een papieren uitnodigingsbrief ontvangen als een digitale versie ervan, via Mijn Burgerprofiel. De digitale uitnodigingsbrief zal enkele dagen later verstuurd worden dan de papieren versie.

Update : De papieren uitnodigingsbrieven werden verzonden op 23/09/2024. De digitale uitnodigingsbrieven werden verzonden op 02/10/2024.

Bent u de uitnodigingsbrief verloren of hebt u hem niet ontvangen?

Als u uw originele uitnodigingsbrief niet ontvangen of verloren heeft, kunt u de digitale uitnodigingsbrief downloaden (pdf), afdrukken en meebrengen naar het stemlokaal. Het is ook mogelijk de uitnodigingsbrief te tonen aan de leden van het stembureau via de smartphone met de Stad Geel app. Bekijk dit filmpje dat u uitlegt hoe u dat kunt doen.

Of u kunt een duplicaat van de uitnodigingsbrief aanvragen bij de dienst burgerzaken tijdens de openingsuren van het verkiezingsloket.

Hoe geldig stemmen of graag al eens oefenen ?

In de uitnodigingsbrief vindt u op welke locatie en in welk stembureau u uw stem uitbrengt. Dit brengt u mee als u gaat stemmen:

  • Uw uitnodigingsbrief (op papier of digitaal)
  • Uw identiteitskaart

U kunt de digitale uitnodigingsbrief ook op het scherm van een smartphone tonen aan de leden van het stembureau. Uitzondering: U kunt geen volmacht uitoefenen als u enkel een digitale uitnodigingsbrief op het scherm van een smartphone toont.

U kunt geldig stemmen door een voorkeurstem uit te brengen op 1 of meerdere kandidaten van dezelfde lijst, of door een lijststem uit te brengen zonder voorkeurstemmen. Blanco stemmen worden niet meegerekend bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag.

In Geel wordt elektronisch gestemd. Hier vindt u meer info over hoe je een geldige stem uitbrengt.

Voor wie het stemmen vooraf eens wil oefenen, staan er vanaf dinsdag 10 september en gedurende de ganse maand september op verschillende plaatsen stemcomputers ter beschikking:

  • Aan de onthaalbalie van het stadhuis zijn er 2 stemcomputers, begeleiding kan tijdens de openingsuren van het stadhuis. Ook groepen zijn welkom! Geef in dat geval een seintje vooraf.
  • In de bib is er 1 stemcomputer, begeleiding kan tijdens de openingsuren van de bib. Digitaal minder vaardig? Op dinsdagavond is er intensieve begeleiding mogelijk van 17 tot 19 uur.
  • In het dienstencentrum Luysterbos is er 1 stemcomputer, daar is op elke werkdag tussen 9u en 12u begeleiding mogelijk.
  • In ontmoetingsruimte 't Gelijkvloers zijn er inloopmomenten met mogelijkheid tot begeleiding.

Volmacht geven of krijgen ?

U kunt in bepaalde omstandigheden een andere kiezer een volmacht geven om een stem uit te brengen in uw plaats. Dat is niet verplicht. Met een andere kiezer wordt bedoeld, een kiezer die kan stemmen voor alle verkiezingen waarvoor de kiezer die de volmacht geeft, mag stemmen. Bekijk hier wie voor welke verkiezingen mag stemmen.

Een kiezer mag slechts één volmacht aanvaarden.

Om een volmacht te geven volgt u volgende stappen :

  • Vul het volmachtformulier volledig in, onderteken het en laat het ook ondertekenen door de kiezer die in uw plaats gaat stemmen : Volmacht - Gemeenteraadsverkiezingen
  • Voeg een bewijs toe dat u niet kan gaan stemmen. U kan enkel een volmacht geven in volgende omstandigheden:
    • Ziekte of handicap
      Medisch bewijs van een arts, een arts die zelf kandidaat is, mag geen attest geven.
    • Werk:
      • Verblijf buitenland omwille van beroeps- of dienstredenen
        Bewijs van uw werkgever met de bevestiging dat u op 13 oktober 2024 om beroeps- of dienstredenen niet kan gaan stemmen. Ook de leden van uw gezin die met u in het buitenland verblijven, kunnen op basis van dat attest een volmacht geven.
      • Beroeps- of dienstredenen
        Bewijs van uw werkgever met de bevestiging dat u op 13 oktober 2024 om beroeps- of dienstredenen niet kan gaan stemmen.
      • Schipper, markkramer of kermisreiziger
        Bewijs van (de gemachtigde van) de burgemeester waaruit blijkt dat u het beroep uitoefent. U kan daarvoor terecht bij het verkiezingsloket. Ook de leden van het gezin die met u samenwonen, kunnen op basis van dat attest een volmacht geven.
    • Vrijheidsbeneming (gevangenis, psychiatrische instelling ...)
      Bewijs van de directie van de instelling
    • Geloofsovertuiging
      Bewijs van religieuze overheid met de bevestiging dat u op 13 oktober 2024 niet kan gaan stemmen.
    • Studie
      Bewijs van de directie van de school
    • Tijdelijk verblijf in het buitenland om persoonlijke redenen (vakantie, familiebezoek ...)
      Bewijs van (de gemachtigde van) de burgemeester. U kan daarvoor terecht bij het verkiezingsloket uiterlijk op 12 oktober 2024. U legt bewijsstukken voor van de reis, dit kunnen bijvoorbeeld zijn: een reservatie bij een reisbureau, een kopie van een hotelvoucher, een kopie van een vliegtuigticket, een bewijs van boeking of een reservatie van een hotel of kampplaats via internet etc. waarna u het attest krijgt.
  • Daarna bezorgt u het volledig ingevuld volmachtformulier aan de gevolmachtigde. 

Om een volmacht uit te oefenen volgt u volgende stappen

  • Stem eerst in het stembureau dat op uw eigen uitnodigingsbrief staat.
  • Pas daarna kunt u gaan stemmen in het stembureau dat op de uitnodigingsbrief staat van de kiezer die u een volmacht gegeven heeft.
  • Neem volgende documenten mee:
    • Het volledig ingevulde en ondertekende volmachtformulier
    • Het attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf kan gaan stemmen.
    • Uw identiteitskaart
    • Uw papieren uitnodigingsbrief
    • De papieren uitnodigingsbrief van de volmachtgever

U kunt geen volmacht uitoefenen als u enkel een digitale uitnodigingsbrief op het scherm van een smartphone toont. Om een stem met volmacht uit te brengen, brengt u eerst uw eigen stem uit en toont u naast uw eigen afgestempelde uitnodigingsbrief, ook de uitnodigingsbrief van de volmachtgever.

Meer weten ?

De lokale verkiezingen worden om de zes jaar georganiseerd door het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid. Lees meer op volgende websites:

DEZE PAGINA WORDT REGELMATIG AANGEVULD