14 000 Kempense leerlingen op de fiets door Bike2School

Geel wil als kind- en jeugdvriendelijke stad dat elke leerling vlot en veilig met de fiets op school geraakt. De stad werkt verder aan Route2School en stapt dit jaar in op het project 'Bike2School' om de motivatie van leerlingen om met de fiets te komen te verhogen. Bovendien steunt het project de lokale handel.

Bike2School wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 84 lagere scholen nemen deel vanaf schooljaar 2021-2022. Het project wil 14 000 lagere schoolkinderen bereiken. Ook Geel doet mee! Het project wordt uitgerold tegen de start van het nieuwe schooljaar in september 2021.

Bike2School want echte helden fietsen naar school

Bike2School stimuleert lagereschoolkinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten (bucks). Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en/of op de lokale kermis een beloning kopen. Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen wat betekent dat kinderen ook te voet of bijvoorbeeld met de step naar school komen.

Fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes.

IOK coördineert het project. De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel. Voor dit project ontvangen de projectpartners verschillende subsidies: 300 000 euro subsidies via EFRO Vlaanderen GTI Kempen, 263 780 euro via de subsidie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen van de Vlaamse overheid en 80 000 euro via de provincie Antwerpen (het Europese cofinancieringsfonds en provinciaal traject verkeersveilige gemeente).. De gemeenteraden van de verschillende deelnemende gemeenten stelden de afgelopen weken het buck-e systeem van Fairville aan om de nodige hard- en software voor dit project te leveren.

Dit project wordt gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Enkele echte helden aan het woord: 

Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2021 12.30 u.