50 jaar lokale dienstencentra: een warme thuis voor iedereen

De Vlaamse lokale dienstencentra - dat zijn ontmoetingsplekken met tal van activiteiten waar iedereen welkom is - bestaan 50 jaar. Ze zijn van onschatbare waarde voor het sociale weefsel in onze steden en gemeenten en vormen een uitstekend wapen tegen vereenzaming. Wist je dat er in Geel twee lokale dienstencentra zijn?

Een lokaal dienstencentrum is er voor Gelenaars, niet-Gelenaars, jongeren, ouderen, mensen met en zonder zorgvraag, mensen met nood aan een babbel… 

  • In dienstencentrum Luysterbos kun je sinds 2010 genieten van een drankje in de cafetaria, een warme maaltijd in het restaurant, een aangename babbel, een leuk gezelschapsspel of een plek waar je gewoon rustig de krant kunt lezen. Het dienstencentrum organiseert verder ook cursussen, ontspannende activiteiten en verzorgende diensten zoals een kapsalon en pedicure.
  • Ook op de site Klein Veldekens in Holven is er sinds enkele jaren een dienstencentrum. Ook dit lokaal dienstencentrum staat garant voor ontmoeting, informatie en ontspanning. Jij bent welkom om deel te nemen aan verschillende activiteiten. Het is hun doel om de buurt bij elkaar te brengen en te ondersteunen in hun activiteiten.

Lokale dienstencentra zijn er voor iedereen

Vlaanderen telt 308 erkende lokale dienstencentra (LDC’s). Ieder LDC organiseert een resem aan activiteiten, afgestemd op de noden van de buurt. Dat gaat van het aanbieden van maaltijden tot vorming over het gebruik van de smartphone of een petanquetornooi.

‘De activiteiten zijn bewust laagdrempelig en betaalbaar. Sociaal contact en een netwerk zijn het beste middel tegen vereenzaming,’ stelt Wim Dries, voorzitter van de VVSG. Iedereen is er welkom, iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven kwetsbaar zijn.

‘De LDC’s zijn een prima instrument om zorg- en ondersteuningsnoden te ontdekken. Mensen ontmoeten mekaar en medewerkers hebben er voelsprieten en een zeer breed netwerk om te zien hoe het met iemand gaat en of er hulp nodig is,’ aldus Dries.

Meer info

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei 2023 9.30 u.