Fair trade begint hier

Geel is een fair tradegemeente. Duurzaam aankopen in het zuiden gaat hand in hand met een versterking en ondersteuning van producten van dichtbij, de korte keten economie, lokale en faire productie, streek- en hoeveproductie en toerisme. Het stadsbestuur draagt het label fair trade gemeente uit en volgt nieuwe evoluties in het landschap van duurzaam produceren en consumeren op om deze te ondersteunen. Lokale initiatieven kunnen partnerschappen aangaan met bijvoorbeeld de Geelse Oxfam Wereldwinkel en andere faire of duurzame winkels. Tegelijk moet voldoende aandacht gaan naar onze eigen lokale producenten, handelaars, landbouwers en ambachten. Ook dat is duurzaam en fair.

Het label van Fair trade gemeente verdienen we niet zomaar. Hier in Geel nemen we heel wat initiatieven om lokale handelaars die actief bezig zijn met fair trade te ondersteunen. Je kunt de score van Geel op de fair-o-meter bekijken. 

Week van de Fair Trade 

Elk jaar gaan verschillende handelaars en organisaties actief aan de slag tijdens de Week van de Fair Trade. In oktober organiseert het hele land naar jaarlijkse gewoonte de Week van de Fair Trade. Uiteraard laat de Geelse fair tradetrekkersgroep tijdens deze periode ook van zich horen:

 • Bakkers in Geel worden opgeroepen om ook speculoospasta en choco te verkopen in hun broodautomaten.
 • De horeca in Geel wordt opgeroepen om tijdens de Week van de Fair Trade en fair trademenu aan te bieden.
 • Personeel van stad Geel krijgt een proefproduct mét bijhorend recept.
 • Een fair tradereceptenboekje met tips van Geelse ambtenaren staat online!

Wilt u zelf aan de slag met fair trade?

 • U kunt al snel enkele producten op uw boodschappenlijstje vervangen door fair tradeproducten.
 • Goesting om te koken? Bekijk dan dit Geelse fair tradereceptenboekje!
 • Ook door rechtstreeks bij onze boeren te kopen helpt u eerlijke handel een handje vooruit. Het aanbod van de Geelse boeren ontdekt u op www.lekkergeel.be en op www.rechtvanbijdeboer.be.
 • Met de Fair Trade Ecocyclo fietst u langs locaties met een link naar fair trade en lokale, duurzame voeding. U kunt bij de dienst toerisme en stadsanimatie een gratis gids verkrijgen.
 • Of wilt u eerlijke handel de kijker zetten? Daar hebben we een handig label voor bedacht. Ook zin om mee te doen? Vraag het label aan bij gelijke.kansen@geel.be en hang het aan uw raam. Samen fair tradefan!
  Bij sommige cafés en restaurants kunt u het label al vinden. Deze mensen uit de horeca zetten zich in voor de lokale boeren en voor de boeren in het zuiden. Vraag naar hun fair trademenu en geniet van een stukje eerlijke wereld.
 • Wilt u met uw school eerlijke handel een duwtje in de rug geven. Wilt u weten hoe? Meer inspiratie vindt u op www.oxfamwereldwinkels.be
 • Uw bedrijf wil eerlijke handel promoten? Ook dat kan. Meer informatie vindt u op www.fairtradebelgium.be.

Fair trade trekkersgroep

In Geel is een enthousiast team van vrijwilligers actief bezig met het uitdragen van fair trade. Wilt u hen versterken? Wilt u meer weten? Neem contact op met gelijke.kansen@geel.be.