Fairtrade begint hier

Geel is een fair trade gemeente. Duurzaam aankopen in het zuiden gaat hand in hand met een versterking en ondersteuning van producten van dichtbij, de korte keten economie, lokale en faire productie, streek- en hoeveproductie en toerisme. Het stadsbestuur draagt het label fair trade gemeente uit en volgt nieuwe evoluties in het landschap van duurzaam produceren en consumeren op om deze te ondersteunen. Lokale initiatieven kunnen partnerschappen aangaan met bijvoorbeeld de Geelse Oxfam Wereldwinkel en andere faire of duurzame winkels. Tegelijk moet voldoende aandacht gaan naar onze eigen lokale producenten, handelaars, landbouwers en ambachten. Ook dat is duurzaam en fair.

Het label van Fair trade gemeente verdienen we niet zomaar. Hier in Geel nemen we heel wat initiatieven om lokale handelaars die actief bezig zijn met fair trade te ondersteunen. Je kan de score van Geel op de fair-o-meter bekijken. 

Week van de Fair trade. 

Elk jaar gaan verschillende handelaars en organisaties actief aan de slag tijdens de week van de fair trade. In oktober organiseert het hele land naar jaarlijkse gewoonte de week van de fair trade. Uiteraard laat de Geelse fair trade trekkersgroep tijdens deze periode ook van zich horen:

 • Tijdens de langste tafel van 20 september 2020 biedt Oxfam Wereldwinkel Geel in samenwerking met stad Geel, gratis koffie en thee aan. Kom proeven tijdens deze reuze picknick met de wereld.
 • Op 8 en 9/10/20 trakteert Stad Geel en Oxfam alle stadsmedewerkers op fair trade proefpakketjes van Oxfam.
 • Op 12 oktober 2020 wijken we uit naar sterrenzaak La Belle waar Peter als sterren chef met eerlijke producten gerechtjes/proevertjes zal koken voor alle Geelse horeca zaken die willen kennismaken met deze producten. Hij zal het publiek toespreken en zijn overtuigingen daar vertellen aan andere chef-koks.

Wil u zelf aan de slag met fair trade?

 • U kan al snel enkele producten op je boodschappenlijstje vervangen door fair trade producten.
 • Ook door rechtstreeks bij onze boeren te kopen helpt u eerlijke handel een handje vooruit. Het aanbod van de Geelse boeren ontdekt u hier . U ontdekt er ook heel wat recepten met lokale en/of fair trade producten.
 • Met de Fair Trade Ecocyclo fietst u langs locaties met een link naar fairtrade en lokale, duurzame voeding.
 • Of wil u eerlijke handel de kijker zetten? Daar hebben we een handig label voor bedacht. Ook zin om mee te doen? Vraag het label aan bij gelijke.kansen@geel.be en hang het aan uw raam. Samen fair trade fan!
  Bij sommige cafés en restaurants kan u het label reeds vinden. Deze mensen uit de horeca zetten zich in voor de lokale boeren en voor de boeren in het zuiden. Vraag naar hun fair trade menu en geniet van een stukje eerlijke wereld.
 • Wil u met uw school eerlijke handel een duwtje in de rug geven. Wilt u weten hoe? Meer inspiratie vindt u hier. 
 • Uw bedrijf wil eerlijke handel promoten? Ook dat kan. Meer informatie vindt u hier. 

Fair trade trekkersgroep

In Geel is er een enthousiast team van vrijwilligers actief bezig met het uitdragen van fair trade. Wilt u hen versterken? Wilt u meer weten?

Neem contact op met gelijke.kansen@geel.be