Proeftuin Havermarkt

Nieuwsbrief Whatsapp

Proeftuin Havermarkt is de eerste stap richting de ontharding en vergroening van de zone Werft. Verdere stappen staan in de volgende beleidsperiode gepland. De proeftuin laat inwoners ervaren hoe de zone Werft er in de toekomst uit kan zien. Een terrasje tussen de bomen, spelen in het groen of gewoon wat ‘chillen’ op het gras, op Havermarkt kan het allemaal.

Daarnaast wordt de route van de ondergrondse parking Werft naar de Markt aangenamer gemaakt door middel van enkele boombakken die de parking met de proeftuin verbinden. Ook de Palingstraat richting het stadspark wordt een vergroende wandelroute.

Na de aanleg en een proefperiode van één jaar volgt een evaluatie van de proeftuin. U kan dan uw mening geven over de proeftuin. Deze feedback neemt stad Geel mee naar de andere projecten van het masterplan Werft.

Zicht vanaf de Patronaatstraat

In de proeftuin komen verschillende bankjes en speelaanleidingen. Zo wordt de Havermarkt niet enkel een plaats waar u passeert, maar ook een plaats waar u leeft. De verschillende bomen, bloemen en planten zorgen voor verkoeling in de zomer en maken dat het water snel weg kan trekken bij hevige regenbuien.

Zicht vanaf de Kameinestraat

De terrassen aan de Kameinestraat en de zitplaatsen aan frituur Havermarkt blijven behouden. De proeftuin laat ook ruimte voor de wekelijkse markten, Palmenmarkt en alle andere activiteiten in het stadscentrum. 

Daarnaast blijft er voldoende parkeergelegenheid en komen er aan de Palingstraat negen bijkomende parkeerplaatsen. Komt u met de fiets naar het centrum? Deze kan u achterlaten in de nieuwe fietsenstalling tussen de terraszones.

Alle veranderingen op een rij

Elkaar ontmoeten Zitplaatsen maken van de proeftuin Havermarkt een ontmoetingsplek. De terrassen van frituur Havermarkt en de horeca in de Kameinestraat krijgen een aangename groene omkadering.
Een speels centrum Natuurlijke speelaanleidingen maken het voor kinderen een avontuur om zich door het centrum te bewegen. De groene en autovrije zone is een veilige omgeving naast de terrassen.
Bereikbaar met fiets en auto In de proeftuin komen extra fietsenstallingen voor zestien fietsen. Aan de Palingstraat worden negen nieuwe parkeerplaatsen aangeduid om degene die verdwijnen voor de proeftuin te compenseren.
Een groene omgeving Twaalf nieuwe bomen brengen verkoeling op de Havermarkt tijdens warme en droge zomers. 1020 vierkante meter aan bloemen en planten zorgt voor een warm welkom voor bijtjes en andere insecten.
Een kalender vol activiteiten Geel is een bruisende stad en dat moet zo blijven! De plannen voor de proeftuin houden rekening met Palmenmarkt en de wekelijkse markten. Deze en de vele andere evenementen kunnen gewoon blijven doorgaan.

Praktische info over de werken

De werken starten in het voorjaar van 2024. De ontharding en het aanplanten van het merendeel van de bomen is afgerond voor Palmenmarkt. Na Palmenmarkt gaan nog enkele bijkomende bomen de grond in en worden de groenzones ingezaaid met een bloemenmengsel.

  • Januari: gunning van de aannemer
  • 26 februari tot en met 15 maart: start werken op het grasplein voor het Ooievaarsnest
  • 8 april tot eind april: start ontharding
  • Mei: groeiperiode
  • Juni: ingebruikname

De wekelijkse markten kunnen tijdens de werken steeds blijven doorgaan.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of Whatsapp

Wilt u op de hoogte blijven van de proeftuin Havermarkt en de toekomstige projecten van het masterplan Werft?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief of blijf op de hoogte via Whatsapp.