Imec-Icon project Surv-AI-llance

De voorbije twee jaar werkte de Stad Geel samen met de Politiezone Geel Laakdal Meerhout mee aan het onderzoeksproject Surv-AI-llance. In dit project werd het gebruik van AI getest en ontwikkeld om camerabeelden efficiënter in te zetten in de strijd tegen overlast. Op 23 februari 2024 werd het project afgerond met een Final Event in Corda Campus in Hasselt.

De politiezone en de stad beschikken samen over tientallen camera's die dagelijks meer dan duizend uren aan beelden genereren. Het is bijna onmogelijk om deze beelden in realtime op te volgen. Het zou dus interessant zijn dat het camerasysteem een alarm geeft wanneer er een ongewone of verontrustende situatie te zien is.

Het Imec-Icon project Surv-AI-llance onderzocht de mogelijkheden om een algoritme te trainen om zulke situaties te herkennen. Dit zou dan ook een enorme winst betekenen voor politiemensen om heel gericht te gaan kijken naar beelden en op die manier de politieploegen te sturen. Ook voor de gemeenschapswachten zou dit een meerwaarde betekenen in de strijd tegen het sluikstorten en zouden enkel die beelden worden gesorteerd die potentiële sluikstorters in beeld brengt.

Hoewel de resultaten nog verdere ontwikkelingen vragen, zullen de eerste bevindingen wellicht de komende jaren stelselmatig worden toegepast, ook in de camerasystemen in onze stad. Zo werd ook getest met de combinatie van radar en camerabeelden om de camera heel gericht te focussen op één punt. Dit systeem wordt mogelijk later dit jaar al ingezet in Geel.

Het project, onder meer in samenwerking met de VUB en The Safe Group, werd uitgevoerd met het grootste respect voor de privacy. Ter beschikking gestelde beelden werden bewerkt zodat personen op geen enkele manier nog herkenbaar waren.