Dat de stad score A behaalt, betekent dat ze heel wat engagement toont voor eerlijke handel en duurzaamheid: eerlijke koffie, fruitsap en wijn kopen, jaarlijks sensibiliserende activiteiten organiseren voor personeel en burgers …
De campagne FairTradeGemeente wordt getrokken door vier organisaties: Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam België en 11.11.11, met de steun van Ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale regering.
Wat betekent het label FairTradeGemeente?
Een FairTradeGemeente zet zich in om eerlijke handel te ondersteunen, met oog voor mensen en de planeet. Het is een titel die aangeeft dat de stad en haar inwoners eerlijke handel, lokale duurzame landbouw en sociale en duurzame rechtvaardigheid een warm hart toe draagt en er ook effectief werk van maakt.
Hoe verloopt de evaluatie?
Om de twee jaar wordt geëvalueerd of de stad de titel nog waard is. Hiervoor werd eind 2022 de fair-o-meter ingevuld; die meet of de stad nog voldoet aan de criteria voor het behouden van dit label.
In 2020 behaalde de stad score B. Deze keer werden de inspanningen beloond met score A voor alle criteria:
- Het lokale bestuur steunt en promoot fair trade. Met woorden, en met daden.
- In plaatselijke winkels zijn minstens twee fairtradeproducten beschikbaar en in de horeca worden ze geserveerd.
- Lokale scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtradeproducten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
- Een goede communicatiestrategie houdt de campagne levend. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
- Een lokale trekkersgroep van vrijwilligers houdt de vinger aan de pols en zorgt mee voor continuïteit van de campagne.
- De gemeente promoot lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.
Zet jij ook je schouders eronder?
Om in 2024 terug zon mooie score te halen is er heel wat inzet nodig. De fair trade-trekkersgroep van de stad zet hier mee zijn schouders onder. Zegt dit jou wel wat en wil jij je ook inzetten voor duurzaamheid, korte keten, eerlijke handel …? Neem dan contact op met Elien Van Vaerenbergh van de dienst gelijke kansen via gelijke.kansen@geel.be en bekijk samen wat er mogelijk is.