Aankondiging Nationale Veiligheidsraad van 13 mei

Vanaf 18 mei mogen dierentuinen en musea onder strikte voorwaarden heropenen, kunnen markten weer doorgaan, mogen sportclubs weer open, kun je opnieuw naar de kapper en mogen meer mensen een huwelijk of een begrafenis bijwonen.

Dit zijn de coronamaatregelen die worden aangepast of versoepeld:

Vanaf 18 mei

 • Musea en culturele bezienswaardigheden, zoals historische gebouwen, mogen de deuren weer openen. Ze moeten de nodige veiligheidsmaatregelen nemen, zoals een online ticketsysteem opzetten en een beperkt aantal bezoekers toelaten.

  Het Gasthuismuseum opent de deuren op 2 juni voor individuele bezoekers. Groepsbezoeken kunnen niet.
 • Bibliotheken blijven open, onder dezelfde voorwaarden als nu.
  Bibliotheek Geel zal de afhaalservice verderzetten. 

 • Kappers en schoonheidsspecialisten mogen, alleen op afspraak, weer klanten ontvangen. Zowel de kapper als de klanten moeten een mondmasker dragen.
 • Markten mogen weer gehouden worden, met maximaal 50 kraampjes. Het moet mogelijk zijn om afstand te bewaren en de stad moet een circulatieplan voorzien. Mondmaskers zijn verplicht voor de marktkramers, voor klanten zijn ze sterk aangeraden.

  De stad bekijkt nog vanaf wanneer de Geelse dinsdag- en zaterdagmarkten opnieuw kunnen starten.

 • Huwelijken en begrafenissen mochten al, maar alleen met getuigen en ouders. Vanaf 18 mei mogen er maximaal 30 gasten aanwezig zijn. Na afloop mag er geen receptie of feest georganiseerd worden.

  In de Geelse trouwzaal is plaats voor 15 personen (buiten het huwelijkspaar) om het huwelijk veilig te laten verlopen. Meer info over trouwen in coronatijden.

 • Sportclubs mogen weer trainingen in de buitenlucht houden, mét de aanwezigheid van een coach en met niet meer dan 20 mensen. De cafetaria blijft gesloten.
 • Ook dierentuinen mogen de deuren weer openen. Ze moeten wel werken met een circulatieplan en ze moeten een online ticketsysteem hebben. Eet- en drinkgelegenheden blijven gesloten.

Vanaf 8 juni

De volgende stap, fase 3, vindt niet voor 8 juni plaats. De Nationale Veiligheidsraad benadrukte wel al dat sport- en cultuurevenementen verboden zijn tot zeker 30 juni. Ook voor de horeca en de zomerkampen is het nog even wachten op meer nieuws. 
 
Gepubliceerd op woensdag 13 mei 2020 14.09 u.