Aanpassingen openbaar domein

Online aanvragen Maak een afspraak

Wilt u wijzigingen aanbrengen aan het openbaar domein ter hoogte van uw perceel? U kunt verschillende aanpassingen aanvragen zoals:

De stad behandelt uw aanvraag en bezorgt u een kostenraming van de werken. Na goedkeuring, voert de stad de werken uit. U mag zelf geen werken uitvoeren op het openbaar domein zonder toelating en draagt alle kosten van de geplande werken. De procedure vindt u onderaan deze pagina.

Voor elke aanpassing gelden specifieke regels waar u zich aan moet houden. Hieronder kunt u de regels hiervoor terugvinden.

Welke aanpassingen kunt u aanvragen?

Plaatsen van straatgoten

Straatgoten zijn verplicht tussen de rijweg en uw oprit om wateroverlast te voorkomen.

  • De stad voorziet waar nodig straatkolken en zijn inbegrepen in de kostenraming.
  • U kunt extra straatgoten aanvragen voor uw perceel.

Aanpassen van boordstenen

U mag per perceel één inrit van maximaal 4,50 meter breed hebben. Over die lengte kunt u een aanvraag doen om de boordstenen te verlagen of overrijdbare boordstenen te plaatsen. Indien nodig worden er ook eventuele aanpassingen gedaan aan de achterliggende stoep, zoals het vervangen van stoepdals of het op hoogte brengen van de stoep.

Het is ook mogelijk om de huidige boordstenen te verleggen. U betaalt de kostprijs voor zowel het ophogen van de huidige verlaagde boordstenen als voor het verlagen van de boordstenen waar u deze wenst.

Verharden van opritten

U mag per perceel één inrit van maximaal 4,50 meter breed hebben.

  • De stad gebruikt standaard lichtgrijze klinkers, maar u kunt ook kiezen voor materiaal dat aansluit bij uw privéterrein. Hiervoor hebt u toestemming nodig van de stad en daarna legt u deze zelf aan.
  • U mag de inrit op het openbaar domein tussen de rooilijn en de eerste openbare verharding (stoep, fietspad, rijweg …) zelf aanleggen. Hiervoor hebt u toestemming nodig van de stad en u moet de voorwaarden naleven.
  • De rest van de berm mag u alleen bedekken met gras of aarde.

Plaatsen van overwelvingen

Als een overwelving de enige toegang tot uw perceel is, kunt u een overwelving tot 5 meter, inclusief kopmuren, aanvragen zonder omgevingsvergunning . De stad legt deze altijd zelf aan en voorziet meteen ook straatgoten indien nodig. In de kostenraming vindt u de kosten voor alle werken terug.

  • De stad kan uitzonderingen toelaten om de (verkeers-)veiligheid of toegankelijkheid te verhogen of in specifieke gevallen zoals bij handelspanden of landbouwpercelen.
    • Voor bredere overwelvingen (tot 7,50 meter) is een vergunning en motivatie vereist. Dit is onder andere mogelijk wanneer grotere voertuigen (geen personenwagens of lichte bestelwagens) toegang nodig hebben tot het perceel.
    • Voor onder andere landbouwpercelen kunt u een overwelving tot 10 meter aanvragen.
  • Standaard wordt een verharding bovenop de overwelving geplaatst, tenzij uw perceel een landbouwperceel betreft of aan een onverharde weg ligt.

Verstevigen van grachtkanten

Wilt u de gracht voor uw perceel (baangracht) voorzien van betuining? Dit kan enkel bij noodzakelijke gevallen waarbij het water niet goed kan doorstromen. Een medewerker van stad Geel beoordeelt of het om een noodzakelijk geval gaat. Er kan dan een betuining geplaatst worden aan één wand of aan beide wanden van de gracht.

Bij een baangracht is dit dus altijd noodzakelijk om dit aan te vragen. Een vergunning moet u niet aanvragen gezien het om werken op het openbaar domein gaan.

De stad bundelt de noodzakelijke gevallen en laat de werken in de zomermaanden uitvoeren door een aannemer.

De aannemer gaat als volgt te werk.

  • Met een graafmachine graaft hij de (verzakte) grachtwand uit. Hij stockeert de grond tijdelijk op de rand van de gracht.
  • Daarna trilt een graafmachine met een trilblok de palen in de grond (vierkante en gepunte palen uit azobéhout met een maat van 8 op 8 cm), tot op een gewenste diepte (50 tot 70 cm).
  • Vervolgens bevestigt de aannemer kantlatten van kastanje- of acaciahout (dikte van 2 cm) aan de palen. De kantlatten komen bovenaan gelijk met de palen. Onderaan zitten de latten 5 tot 10 cm in de grond. Tegen de achterkant van de kantlatten komt een doek uit geotextiel zodat het grondwater kan doorsijpelen en het hout van de betuining sneller droogt.
  • Uiteindelijk wordt de grachtwand schuin aangevuld en verdicht met de uitgegraven grond. Indien nodig voert de aannemer extra zwarte grond aan. Om de oever terug te stabiliseren zaait hij deze in met een graszaadmengsel.

Langs een gewestweg gelden de regels van het Vlaamse Gewest. Hier is geen betuining toegestaan.

Voor een betuining op private percelen moet steeds een omgevingsvergunning aangevraagd worden.

Procedure voor uw aanvraag

  1. Controleer of uw perceel aan een gemeenteweg of een gewestweg ligt.
  2. Langs een gewestweg gelden de regels van het Vlaamse Gewest en zijn alle wijzigingen aan het openbaar domein vergunningsplichtig. Voor werken aan gewestwegen dient u eerst een vergunning bij het Vlaamse Gewest aan te vragen. Voeg deze bij uw aanvraag aan de stad.
  3. Vul het online aanvraagformulier in en voeg een plannetje en foto’s toe.
  4. Een medewerker van de stad onderzoekt uw aanvraag en stelt een kostenraming op.
  5. Na uw goedkeuring van de raming, zal de stad of een aannemer de werken inplannen en uitvoeren.
  6. U ontvangt een factuur op basis van de werkelijk uitgevoerde kosten.

Bijzondere situaties

  • Wanneer in uw verkavelingsvergunning, omgevingsvergunning … een andere breedte vermeld staat voor opritverharding, overwelving of boordsteenverlaging, geldt deze breedte.
  • Aan gewestwegen zijn de regels van het Vlaamse Gewest zijn van toepassing. Vraag eerst een vergunning aan bij het Vlaamse Gewest, daarna kunt u een aanvraag doen bij stad Geel.
  • Voor erkende waterlopen gelden bijkomende regels. Vraag de juiste machtigingen aan bij de waterloopbeheerder via het omgevingsloket.

Hebt u vragen of wilt u een aanvraag indienen? Gebruik het online formulier of contacteer ons voor meer informatie.