Een duivelse transitie: hoe gewone mensen in staat zijn buitengewoon kwaad te plegen - Christophe Busch

Wanneer na afloop va n de tweede wereldoorlog de ware omvang van de gruweldaden van de nazi's aan het licht komt, is er een vraag die de wereld bezig houdt: hoe was het menselijk mogelijk die misdaden te begaan? Aanvankelijk werden de daders van de Shoah als uitzonderlijk kwaadaardige sadisten en psychopaten beschouwd. Uit verder onderzoek bleken veel daders echter eenvoudige burgers te zijn met normale gezinslevens en heel gewone sociale relaties. Vanuit die opmerkelijke vaststelling groeide de aandacht voor het zogenaamde daderperspectief: hoe zijn schijnbaar 'gewone' mensen in staat anderen de meest gruwelijke dingen aan te doen?
Deze lezing gebruikt naast historische voorbeelden, ook sociaalpsychologische onderzoeken om de tijdloze mechanismen achter collectief geweld te laten oplichten. Ze biedt een boeiende invalshoek voor het begrijpelijk maken van massageweld, zowel in historische voorbeelden als in de actualiteit en zelfs in de dagdagelijkse leefwereld van jongeren op school, in de metro of het winkelcentrum.
Christophe Busch is een licenciaat criminologie en master in de Holocaust and Genocide Studies, alsook is hij directeur van Kazerne Dossin te Mechelen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 6,00
Basistarief: 6,00 €; OKRA leden: 4,00 €

Contact

Organisatie

Okra - trefpunt 55+ Kempen

Filter op categorie