Kennismaken met de Joodse leefwereld

Wie Antwerpen enigszins kent, weet dat er niet enkel Antwaarps sprekende sinjoren wonen. Zo leven er ongeveer 20 000 Joden in de Koekenstad. Die vormen een eerder gesloten gemeenschap die zich op het eerste gezicht niet echt laat kennen. Via het boek 'Mazzel tov' van Margot Vanderstraeten krijgt u al een duidelijkere kijk op die gemeenschap, maar de beste manier om er kennis mee te maken is natuurlijk een excursie met een onderlegde gids. Davidsfonds Geel organiseert op zondag 5 mei zo'n kennismaking, inclusief een bezoek aan de synagoge en een maaltijd in een Joods restaurant. Deze activiteit kadert in het Geelse project Zuidergekte.

Antwerpen is uiteraard een prachtige stad waar u heerlijk kan flaneren. Toch is het altijd leuker als er iemand met u meeloopt, die boeiend kan vertellen over wat er zoal te zien is. Boudewijn Willems is zo'n enthousiaste gids die de Joodse wijk ademt en liefheeft. Hij zal u op 5 mei om 14 uur opwachten aan het station in Antwerpen. De eerste halte is de synagoge: daar kan u kennismaken met de Joodse godsdienst en de cultuur. Vervolgens is er een wandeltocht van een tweetal uurtjes door de Joodse wijk. Daarna zullen die wijk en het Joodse leven voor u geen geheimen meer hebben. Om 17 uur kan u ten slotte genieten van de gastvrijheid en de koosjere gerechten van een Joods restaurant. Ook daar krijgt u een woordje uitleg bij.

Nog even alles op een rijtje. Deze kennismaking met de Joodse leefwereld wordt op zondag 5 mei georganiseerd. We vertrekken vanuit Geel met de trein van 13.06 u. We denken immers ook aan het milieu en aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. De gids staat klaar om 14 uur in de hal van het Centraal Station in Antwerpen. Na het bezoek aan de synagoge en de stadswijk krijgt u een driegangenmaaltijd met frisdrank. Dat alles kost 45 euro per persoon (40 euro voor Davidsfondsleden). Aangezien het aantal deelnemers voor deze activiteit beperkt is tot 25, is inschrijven noodzakelijk. Dat kan bij Jeannine Geukens (014/ 72 02 85 of jeanninegeukens@hotmail.com).

En om u al in dit artikel te laten kennismaken met de Joodse cultuur: de gids schenkt zijn vergoeding aan een liefdadigheidsdoel. Lang niet alle Joden zijn immers rijke diamantairs…

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 45,00
Basistarief: 45,00 €; Davidsfondsleden: 40,00 €

Waar

Inschrijven tot

vr 3 mei 2019

Organisatie

Davidsfonds