Tentoonstelling Geel in de Tweede Wereldoorlog

De tentoonstelling 'Geel in de Tweede Wereldoorlog' belicht de oorlogsjaren 1940-1944 en de bevrijdingsdagen van september 1944. Je ontdekt militaire objecten, maar ook verhalen uit het dagelijkse leven van de Gelenaar in bezettingstijd.

Geel kreeg het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo valt het eerste dodelijke burgerslachtoffer al direct op 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval in België. De verliezen tijdens de bevrijdingsdagen zijn hallucinant. De 'Slag om Geel' is de tweede zwaarste slag op Belgisch grondgebied tijdens de bevrijding. In Geel Ten Aard alleen al verliezen de geallieerden 914 manschappen. Ook onder de Geelse bevolking is de tol hoog: 140 doden en minstens evenveel gewonden. De materiële schade aan huizen, boerderijen en openbare gebouwen is groot. De landbouw en industrie gaan achteruit, de bevolking lijdt. Toch gaat het dagelijkse leven verder, voor, tijdens en na de zware gevechten.

Je ontdekt militaire objecten, verzameld door vele Gelenaren, maar ook verhalen uit het dagelijks leven in bezettingstijd. Welke impact had de bezetting op het dagelijks leven? Wat deed het met de school(uren)? Wat kon je nog eten? Ging Palmenmarkt door?

Je kan de tentoonstelling individueel bezoeken of in groep met gids. Voor kinderen is er een aangepast parcours.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Organisatie

Geels Geschiedkundig Genootschap vzw

Filter op categorie