Toontjesfeest

Toontje Bel: zondag 19 januari 2020

Bel staat weeral op zijn kop. Van feestvieren hebben ze daar veel kaas gegeten. Veel kaas?? Veel spek ja!!

De katers van Nieuwjaar zijn nog maar pas vertrokken… en wie komt daar om de hoek kijken? Sint-Antonius met zijn varken!

Zijn naamdag valt altijd op 17 januari, maar echt feesten doen ze op de zondag die volgt. Dus zondag 19 januari 2020 gaan alle feestsluizen open in Bel.

De hoogdag begint om 10u in de kerk met een plechtige gebedsdienst, opgeluisterd door het plaatselijke St. Lambertuskoor samen met het sympathieke accordeonensemble “de Bajantjs”.
Dit vermaard accordeon-jeugdensemble bestaat uit een 15-tal jonge muzikanten van 12 tot 18 jaar onder de leiding van Ludo Mariën, muziekdocent aan de academie van Mol.
Op hun trekzak brengen zij niet alleen klassieke of religieuze maar ook volkse muziek. En dat heeft Toontje graag.
Rond 10.30 u eindigt de gebedsdienst met het Lied van Toontje: “Sa laat ons vrolijk wezen …” Iedereen spoedt zich dan naar het kerkplein want daar worden de dieren gezegend met wijwater. Duiven, poezen, honden, goudvissen, paarden, ezels… ook fietsers en motards smeken om de bescherming van de Heilige Antonius.
Tijdens deze zegening worden we beschermd door een vergeten leger Franse Soldaten uit de periode van de Franse Revolutie. Met veel gedril zorgen zij voor de beveiliging van al wat er rond loopt in Bel. Indrukwekkend.
Na het beestengedoe trekt de kleurrijke stoet onder toezicht van de soldaten naar de parochiezaal waar de kerkvaders en -moeders de varkenskoppen en andere vleeswaren zullen verkopen per opbod. Een groot feest waarbij pastoor en burgemeester niet willen onderdoen voor elkaar bij het bieden naar de schoonste en de grootste.
Wie zal deze keer de 'Grote Roze Worst' wegkapen? En tot welke prijs? De burgemeester? De pastoor? Belse samenzweerders? Of…??
Zal Jef de Roeper van Dienst, dit jaar nog steeds bieden in Belgische franken? We zijn benieuwd…

Voor de mannen van de Zeunt is dit ook een hoogdag. Varkens(koppen) en Zeunt is een perfecte combinatie!
Spijs en drank in overvloed in Bel. In de parochiezaal kan je opgelopen katers bezweren met verse erwtensoep, stoofvlees, vidée en friet en dat onder de warme klanken van de kleinkunstgroep “Opgeweckt”. Zoals vorige jaren maken zij met hun lichte volksmuziek er een echt volksfeest van.

Hiermee stopt het feest in Bel niet want de ganse dag kan je terecht voor honger en dorst er in de lokale etablissementen, met of zonder Michelin-ster: 'Belle Fritte', 't Belshof', 'de Kleine Volmolen' en La Belle … overal is het feest.
en Toontje zag dat het goed was !

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Sint-lambertuskerk

Filter op categorie