Naar inhoud

Fidelis Fortibus

Voorstellingen - Theater

Praktisch

OrganisatieCC deWerft - Geel, e-mail , 014 56 66 66, website
Een initiatief vanCultuurcentrum de Werft
WaarStadspark Geel, Ingang van Lebonstraat
Wanneervrijdag 2 juni 2017
Van20.15 uur
Prijs18 EUR
vriendenprijs: 15.00 euro
Fidelis Fortibus

Info

'Fidelis Fortibus' is een eigenzinnige solo gemaakt en gespeeld door Danny Ronaldo met coaching van theatermaakster Lotte van den Berg (NL). Het thema is de oude trouw en de bijna absurde verbondenheid die de oude circusfamilies zo'n mystieke melancholie geven.

Meer info

In 'Fidelis Fortibus' betreedt het publiek een circustent waar alle artiesten overleden zijn. Misschien was er een epidemie of een groot ongeluk? Enkel de clown is overgebleven en hij weigert te vertrekken. Hij heeft iedereen begraven rond de cirkel van verkleurd zaagsel. De graven zijn herkenbaar: daar ligt de koorddanseres, met haar ballerina's, versierd met verwelkte rozen. Daar ligt de witte clown met zijn trompet, elke dag opgeblonken aan het kruis. Daar ligt de directeur waar hij nog steeds angstig in een grote boog omheen het graf loopt.

Hij is alleen, maar alle andere personages spelen, want hij houdt ze in leven. Als er publiek komt, dan speelt hij trouw en plichtsbewust. De trompet, tuba en bombardon klinken nog steeds alsof er werkelijk iemand op speelt. Het publiek is getuige van zijn verbeelding die een werkelijkheid is, waard om voor te leven. De toeschouwers zijn ook medeplichtig aan het in stand houden van het illusionaire 'grote' spektakel. Het applaus, de lachsalvo's, de blaasinstrumenten,... Het klinkt nog steeds live, als een werkelijkheid.

Weggaan zal hij nooit. Of misschien toch? Maar is dat dan opgeven? Ontrouw zijn?

'In Circus Ronaldo's Fidelis Fortibus toont Danny Ronaldo dat trouw aan het verleden moedig én lastig is. Met geestig circus tot gevolg dat op een spectaculair intieme manier gul is met emoties en levenswijsheid.' (Knack)

'In deze solo [...] gaat Ronaldo behoorlijk ver. Om zijn punt te maken durft hij vertragen en de verwachting van het publiek oprekken. Theatraal, surrealistisch, met gespeelde verbazing: zo voegt hij zijn eigen muziekje toe aan het grote showorkest van de circustraditie.' (De Standaard)

'Fidelis Fortibus' is een eigenzinnige solo gemaakt en gespeeld door Danny Ronaldo met coaching van theatermaakster Lotte van den Berg (NL). Het thema is de oude trouw en de bijna absurde verbondenheid die de oude circusfamilies zo'n mystieke melancholie geven.

'De voorstelling gaat dus niet specifiek over alleen zijn en maar een heel klein beetje over eenzaamheid.
De voorstelling gaat vooral over 'trouw'.
Eeuwige trouw.
Trouw aan familie, aan een geliefde.
Trouw aan het werk van je voorouders.
Trouw aan je meerdere, aan je vaderland.
Trouw aan je onuitgesproken beloften.
En over waar trouw grenst aan waanzin.
...
Fidelis Fortibus wordt een grappige en poëtische voorstelling met een warme menselijke humor en een licht lugubere melancholie.
Een voorstelling die gaat over mijn diepste gevoelens voor het circus en de circustradities.
Maar ik ben er van overtuigd dat het ook herkenbare metaforische beelden zullen zijn voor zoveel menselijke situaties van vandaag.
Want we moeten nooit ver kijken om oude patronen te herkennen die in stand gehouden worden vanuit een onbewuste trouw aan het verleden.'
(Danny Ronaldo)
Gezelschap, producent, uitvoerders

Circus Ronaldo-Uitvoerder

Doelgroep

Voor iedereen