Actuele weersinformatie over Geel

De universiteit van Gent heeft sinds december 2019 een weerstation in Geel voor het burgerwetenschapsproject Vlinder (Vlaanderen IN DE weeR). Het project liep normaal af maar dankzij de ondersteuning van de stad kan het project worden verdergezet en kunnen alle Geelse scholen en inwoners met de meetgegevens aan de slag.
Sinds december 2019 staat in Geel een weerstation in het kader van het Vlinder (VLaanderen IN DE weeR) project. Voor dit unieke ‘citizen science’ project doen wetenschappers van de UGent en het KMI beroep op lokale partners en secundaire scholen om weerstations te bouwen, op interessante plaatsen te installeren en de metingen te analyseren. Voor de scholen en hun leerlingen een unieke kans om van dichtbij kennis te maken met een netwerk van 60 weerstations om de invloed van de omgeving op het lokale klimaat te bestuderen. Er wordt gemeten in bossen, de duinen, te midden van meren ... en ook in het stadscentrum van Geel. 

Vlinder 26

Het weerstation 'Vlinder 26' ligt op het terrein van het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in de Pastoor Van Neylenstraat. Het wordt opgevolgd door de leerlingen van het Sint Dimpnacollege. Omdat de stad het project financieel ondersteunt, kunnen vanaf nu alle scholen gebruik maken van de meetgegevens van het meetstation. Er is gratis educatief materiaal beschikbaar dat leraars aardrijkskunde kunnen gebruiken in de derde graad van het secundair onderwijs. 

Weerstation

Op deze website vinden inwoners de actuele weersinformatie. Elke 5 minuten meet Vlinder 26 de temperatuur, neerslaghoeveelheid, windsnelheid en windrichting, relatieve vochtigheid en luchtdruk. Andere meetstations in de buurt zijn er in Herentals, Turnhout, Vorselaar en Heist-op-den-Berg. 


Meer info? https://vlinder.ugent.be

Gepubliceerd op woensdag 6 januari 2021 15.30 u.