Afspraken tussen stad, politie en horeca over sluitingsuur

Op 8 juni mochten de Geelse horecazaken opnieuw de deuren openen. Geweldig nieuws voor de uitbaters en de Gelenaren die al lang wachtten op een frisse pint of lekker gerecht bij hun favoriete zaak. Helaas kan een café- of restaurantbezoek nog niet op dezelfde manier als voor corona, en zijn er richtlijnen. En dat is even wennen…vooral het vroege sluitingsuur zorgde het voorbije weekend voor problemen. Vandaag zaten stad, een delegatie van de Geelse Horeca en de politiezone hierover samen.

Onze horeca stond voor een enorme uitdaging om op 8 juni opnieuw de deuren te kunnen openen. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, moesten heel wat maatregelen genomen worden om social distancing te bewaren. Niet gemakkelijk in een context waar mensen net samenkomen om elkaar te ontmoeten. De meeste Geelse horecazaken en ook de klanten volgen deze richtlijnen goed op. Het voorbije weekend waren er hier en daar wel problemen met klanten die om 1u nog niet naar huis wilden. 

‘Last call’ om 00u30, deuren dicht om 1u

Op vrijdag 26 juni ging de politiezone op vraag van enkele uitbaters in overleg over het sluitingsuur. Om 00.30u zal voortaan gestopt worden met de verkoop. In de zaak gaat dan ook de muziek uit en het licht aan. Klanten worden vriendelijk gevraagd om ten laatste om 1u de zaak of het terras te verlaten. Politiepatrouilles zullen rond sluitingstijd een oogje in het zeil houden om indien nodig uitbaters te ondersteunen bij problemen. Uitbaters en klanten die zich niet aan de regels houden, zullen een boete krijgen: 250 euro voor klanten en 750 euro voor de uitbater.

Maatregelen goed opvolgen

De stad begrijpt dat het zowel voor uitbaters als voor bezoekers niet altijd gemakkelijk is. Maar om een heropflakkering van COVID-19 te voorkomen, blijft het belangrijk om de maatregelen goed op te volgen. Het virus zal de komende weken en maanden nog aanwezig zijn in de maatschappij. Het komt er nu op aan om ons gedrag aan te passen, en dat betekent dus ook je cafébezoekje een beetje vroeger afsluiten dan gewoonlijk. De stad vraagt ook aan de uitbaters om de richtlijnen goed te blijven opvolgen. Zoals we de afgelopen weken hebben gezien, maakt samenwerking en solidariteit het mogelijk om dit coronavirus effectief te bestrijden.

Gepubliceerd op vrijdag 26 juni 2020 17.30 u.