Alle recyclageparken vanaf vanmiddag dicht

17 maart - Wegens een abnormale stijging van het aantal bezoekers laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir alle recyclageparken vanaf dinsdagmiddag sluiten.

"De recyclageparken in Vlaanderen kampen met een abnormale stijging van het aantal bezoekers. Nog te veel mensen trekken tegen de richtlijnen in naar het recyclagepark voor niet-noodzakelijke bezoeken. Ze brengen daarmee niet alleen zichzelf en het personeel, maar de hele bevolking in gevaar. Te veel mensen op een beperkte oppervlakte is nefast voor de verspreiding van het coronavirus", stelt Demir. De minister verspreidt deze namiddag een ministeriële omzendbrief die de sluiting per onmiddellijk beveelt. De meeste afvalintercommunales zelf waren vragende partij voor de maatregel.

Tijdens een coronacrisis blijven de contacten tussen mensen best beperkt om verdere besmetting te voorkomen. Door de huis-aan-huisinzameling van afval hoeven burgers zich niet te verplaatsen om dit afval via andere kanalen af te zetten en is er minder menselijk contact vereist.

De haalmethode (huis-aan-huisinzameling) is daarom prioritair ten opzichte van de inzameling via de recyclageparken. Sorteerstraatjes vallen wel mee onder de prioritaire afvalinzameling. Afval mag zich hier immers niet opstapelen door het niet ledigen van de straatjes.

Gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2020 13.02 u.