Allereerste stadsdichter van Geel maakt zich bekend en stelt eerste gedicht voor

Vandaag stelde de allereerste stadsdichter van Geel zich officieel voor. Hij onthulde ook zijn eerste gedicht ‘Aankomst’ dat je aan de bibliotheek en in de deeldorpen van de stad terugvindt. Bovendien kun je je inschrijven om een print van ‘Aankomst’ met zeer beperkte oplage te ontvangen. Wees er dus snel bij!

Gelenaar Maarten Vanhoof mag zich de eerste stadsdichter van Geel noemen. Hij wil zijn gedichten graag tot bij de mensen brengen, maar in tijden van corona is dat natuurlijk niet vanzelfsprekend. Daarom zorgt de bibliotheek voor mooie en unieke prints van zijn gedicht met beperkte oplage. Inwoners kunnen zich inschrijven om kans te maken op één van deze verzamelstukken. Daarnaast verschijnt zijn eerste gedicht ‘Aankomst’ op een grote banner aan de bibliotheek en op een locatie in alle Geelse deeldorpen.

Eerste stadsdichter van Geel

Maarten Vanhoof is geboren en getogen in Geel. Na een lange periode als onderzoeker in het buitenland, debuteert hij nu als eerste stadsdichter van Geel met zijn gedicht 'Aankomst'. Dit gedicht gaat over aankomen op een plaats waar je eigenlijk al langer thuis bent. Tegelijkertijd gaat ‘Aankomst’ over de maakbaarheid van een stad. Over de vraag wat je wil, of kan betekenen voor anderen, ook als je eigen perspectief verandert. Hij schreef dit gedicht omdat het aansluit bij wat hij hoopt dat de essentie van het stadsdichterschap mag worden: benaderbaar zijn.

Maarten zal voor een periode van twee jaar stadsdichter zijn van onze stad. In samenwerking met de bibliotheek en andere stadsdiensten, draagt hij poëzie ruimer uit in Geel door bijvoorbeeld openbare optredens te geven of workshops te organiseren. Dit is natuurlijk allemaal onder voorbehoud van de coronaregels. Ten slotte zullen de gedichten van de stadsdichter ook in het stadsbeeld en de stedelijke communicatie opduiken.

Maak kans op een speciale print van het eerste gedicht

De bibliotheek drukte 300 exemplaren van het eerste gedicht van de stadsdichter af en nummerde ze één voor één. Elk deeldorp start met één print met een eigen accentkleur in de vormgeving. Iedereen die een print wil, kan zich kandidaat stellen via de website van de bibliotheek. Om je kandidaat te stellen, heb je een unieke code nodig. Deze code vind je in je deeldorp op het bord met het eerste gedicht van de stadsdichter. Waar je de borden van de stadsdichter in onze stad kunt terugvinden, zie je op deze pagina.

Uit de eerste kandidaten loot de bibliotheek per deeldorp vijf gelukkigen uit de database. Die krijgen de eerste print én een ticket/brief om door te geven aan iemand die hij of zij wil verrassen met een volgend exemplaar. Via een ‘doorgeefsysteem’ verspreiden de prints zich verder onder de inwoners. Je kunt de weg van de prints ook volgen op deze websitepagina van de bib.

Gedicht en extra info aan de bib en in de deeldorpen

Vanaf vandaag hangt het eerste gedicht van de stadsdichter ‘Aankomst’ op een grote banner aan de bibliotheek en op een locatie in elk deeldorp van Geel. Al enkele weken geleden reserveerde de stadsdichter een plaatsje door borden op deze locaties te hangen. Op de ene kant van het bord vind je het gedicht terug, op de andere vind je meer info over hoe je een unieke print van het gedicht kunt bemachtigen.

Waar vind je de borden van de stadsdichter?

 • Sint-Amands: bibliotheek en stadhuis (Werft)
 • Sint-Dimpna: Sint-Dimpnacollege (Gasthuisstraat 2)
 • Holven: fietsenrekken station (Stationsplein 43)
 • Zammel: "Mini supermarket" - Waqaz
 • Oosterlo: Bierhandel Brabants (Zammelseweg 3) en Huis Perrekes
 • Stelen: duivenlokaal (Stelen 3)
 • Elsum: kinesistenpraktijk (Elsum 131)
 • Bel: zwerfbib op het kerkplein
 • Larum: vitrine "De Fruitboom" (Larum 21)
 • Punt: school TopPunt (Vogelzang 64)
 • Winkelomheide: krantenwinkel "'t Lezertje" (Winkelomseheide 120)
 • Ten Aard: bakkerij (Vaartstraat 60)

Maak hier kennis met de stadsdichter:

Extra info

Heb jij een vraag voor de stadsdichter? Of wil je hem misschien een gedicht tonen?

Stuur hem dan een mailtje via stadsdichter@geel.be.

Wil je kans maken op een zeldzame print van het eerste gedicht?

Ga dan op zoek naar de unieke code die je terugvindt op het bord in je deeldorp!

Gepubliceerd op donderdag 28 januari 2021 13.20 u.