Bereid je voor op de herfst en laat je vaccineren

Wist je dat voor ongeveer 2 miljoen mensen in Vlaanderen een vaccinatie tegen griep en covid dit najaar aanbevolen is? Tijdens de herfst- en wintermaanden zullen er weer meer besmettingen van griep en covid de ronde doen. Bescherm je daarom tegen de ziekte en haal dit in september of oktober je griepprik of het vaccin tegen covid. Vraag ernaar bij je huisarts.

Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden. Om je hiertegen te beschermen, kun je je laten vaccineren.

Een griep- en covidvaccinatie is aanbevolen voor

  • iedereen van 65 jaar of ouder;
  • personen in langdurige zorg met een verzwakte weerstand of met een gezondheidsaandoening;
  • zwangere vrouwen;
  • personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. 

Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen.

Is het vaccin voor jou aanbevolen? Dan krijg je het bedrag grotendeels terugbetaald en kost het je minder dan 5 euro. Het covid-vaccin blijft voor iedereen gratis. Het is wel mogelijk dat je betaalt voor de toediening van het vaccin (voor het bezoek aan je huisarts).

Waar kun je je laten vaccineren?

Je kunt voor een vaccinatie bij je huisarts, bepaalde apothekers of thuisverpleegkundige terecht. Het covid- en griepvaccin zijn twee aparte prikken, maar kunnen wel op hetzelfde moment gegeven worden. De vaccins worden dan op twee verschillende plaatsen op je lichaam gezet (bijvoorbeeld een per arm). Het samen laten zetten van de vaccins geeft niet meer risico op bijwerkingen dan apart vaccineren. 

Waarom kun je je best opnieuw laten vaccineren?

Liet je je al eens vaccineren tegen covid of griep? Dan kun je dit toch best opnieuw laten doen dit najaar. De bescherming neemt na een paar maanden af. Met een nieuwe vaccinatie ben je opnieuw beschermd tegen zowel griep als covid.

Meer info: je huisarts of www.laatjevaccineren.be

Gepubliceerd op donderdag 24 augustus 2023 12.24 u.