Bestrijding Amerikaanse stierkikker

In Geel zitten kikkervisjes van de Amerikaanse stierkikker in bijna elke vijver langs de Grote Nete. De Amerikaanse stierkikkers zijn exoten en vormen een bedreiging voor andere kikkers, kleine vogeltjes, salamanders … De stad is op de hoogte van het probleem en heeft contact opgenomen met provincie Antwerpen voor een stand van zaken.

Op waarnemingen.be kan je de waarnemingen van Geel bekijken: https://waarnemingen.be/locations/23092/observations/?after_date=1900-07-15&before_date=2020-06-03&species=1724&species_group=3&advanced=on&page=1&view_type=as_map

Op verschillende vlakken wordt gewerkt aan het bestrijden van de Amerikaanse stierkikker:

  • De Vlaamse overheid die de Grote Nete beheert, bekijkt de mogelijkheden om de overlast van de stierkikker te beperken.
  • Provincie Antwerpen laat weten dat sinds 2001 al Amerikaanse stierkikkers waargenomen worden. Ze proberen de uitdeining van populatie in de Grote Nete tegen te gaan door de stierkikkers af te vangen aan de randen van het verspreidingsgebied.
  • Het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos werkt aan een bestrijdingsplan.
  • Heb jij een Amerikaanse stierkikker gespot? Geef het in op waarnemingen.be. Zo wordt de populatie goed in kaart gebracht.

Omdat de traditionele bestrijding met fuiken en het leeglaten van vijvers in het gebied van de Grote Nete onbegonnen werk is, zijn onderzoekers gestart met het testen van een innovatieve techniek van steriele kikkers. Op www.stierkikker.be vind je hierover meer informatie.

Particulieren die last ondervinden van de larven in hun vijver kunnen op eigen initiatief bestrijding uitvoeren. Meer info vind je op www.ecopedia.be/dieren/amerikaanse-stierkikker

Gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2020 15.48 u.