In september 2024 is het tachtig jaar geleden dat de Kempen bevrijd werden. Tijdens de vijfjaarlijkse Bevrijdingsfeesten zal de stad deze gebeurtenis uitgebreid herdenken. Van 20 tot en met 22 september organiseert ze samen met verschillende partners heel wat activiteiten voor jong en oud.
Vrijdag 20 september
- BAR44 | Gespreksavond over WO II
Vielen er ooit V2-bommen in Geel? Zat er Kempens uranium in de atoombom? En wat deed de Engelse Generaal Montgomery in 1944 in de regio? Deze en andere vragen zal een panel van WOII-experts ontrafelen tijdens een boeiende caféavond in zaal Holvenia om 19.30 uur (deuren openen om 19 uur).
Heb je zelf een vraag over de Tweede Wereldoorlog in Geel? Of heb je thuis een mysterieus WOII-voorwerp waarvan je de geschiedenis slechts deels of niet kent? Laat het weten! Het expertenpanel factcheckt alles haarscherp, lost enigmas op en decodeert het Geelse oorlogsverleden. Een vraag of verhaal inzenden? Mail naar archief@geel.be of bel 014 56 66 90
Zaterdag 21 september
- Internationale herdenkingsplechtigheid op Geel War Cemetery
Tijdens de Bevrijdingsgevechten in Geel vielen naar schatting meer dan 1.000 doden. Vele van hen waren Britse soldaten van de '50th Northumbrian Division' en de '15th Scottish Division'. Om 10 uur marcheert de Centrumharmonie van de Rijn naar de begraafplaats. Om 10.30 uur herdenken we de omgekomen soldaten, samen met meer dan 100 nabestaanden die van over de hele wereld naar Geel komen, naar het Geel War Cemetery in Tweeboomkes. Kinderen van Geel voorzien ieder graf van een handgemaakte klaproos.
Iedereen is welkom om dit moment bij te wonen en mee de boodschap uit te dragen: we will remember them.
In samenwerking met VVG Mol, Battle fort he Locks, Centrumharmonie, Geelse Marinekadetten, school Dedriemaster Kasterlee, People On Stage
Tip: Kom met de fiets, parkeermogelijkheden zijn beperkt
- BAR44 | Live muziek uit de forties
Café De Werft wordt op zaterdagavond om 20 uur 'Bar 44'. Muziek was voor de soldaten die ver weg van huis vochten een grote troost. Bar 44 herdenkt de Bevrijding met live muziek door Militaire Unique. Toegang is gratis.
- Rondrit in historische voertuig
Op zaterdag vind je van 13 tot 17 uur aan Brouwerij Aerts in de Nieuwstraat de voertuigen van de Belgian Oldtimer Military Brigade (BOMB). Kijken mag, meerijden ook (tegen een vergoeding).
Zondag 22 september
- Internationale BevrijdingsTaptoe
De Bevrijdingsfeesten sluiten om 15 uur af met een muzikaal spektakel op de parking voor het stadhuis: een Taptoe. Deze muzikale apotheose is in regie van de Centrumharmonie in samenwerking met The Wallace Pipe Band, Antwerp & District Pipe Band, de Muziekkapel van de Antwerpse Politie en Jong Advendo Sneek (NL).
Zaterdag 21 & zondag 22 september
- Expo Muurschildering D-Day, Sint-Amandskerk, van 10 tot 18 uur
Tijdens de Bevrijdingsfeesten heeft Geel een primeur: de onthulling van de muurschildering D-Day. Deze muurschildering werd in 1944 door soldaat A.B. Hales geschilderd op de muren van een klaslokaal in een Meerhoutse school. Renotec haalde ze met zorg van de muren, en de restauratie gebeurt deze zomer met steun van de Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, Stuifzand en gemeente Meerhout. Tijdens het herdenkingsweekend wordt de gerestaureerde muurschildering voor het eerst getoond aan het publiek.
- Geallieerd kamp (Living history)
Na D-Day op 6 juni 1944 trekt een indrukwekkende bevrijdingscolonne van Geallieerde legers door Europa. Hoe zagen de soldaten van de Bevrijding eruit? Met welke materialen en voertuigen reden ze door Europa en dus ook Geel? Ontdek het leven van de Geallieerde soldaten in het re-enactment kamp in het stadspark, in samenwerking met Airbornforces. Op zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 10 tot 14.30 uur.
- VOL44 - Verhalen op Locatie
Wat als de huizen en straten van Geel hun verleden konden delen? Wat zouden deze stille getuigen ons vertellen over de grimmige oorlogsjaren en beangstigende Bevrijdingsdagen? Op verschillende plekken in Geel zullen doorheen het weekend deze verhalen weer luid klinken. Bezoek de locaties en ontdek de verhalen die ze herbergen.
Gidsen, WOII-experts en living history acteurs nemen je mee naar 44. Inschrijven is niet nodig. De verhalen worden doorlopend verteld. Een sessie duurt 15 minuten. Hoppen van locatie naar locatie is mogelijk. De meeste locaties zijn enkel op zaterdag te bezoeken, andere het ganse weekend. Check goed het VOL44 programma om te zien wat wanneer doorgaat.
1. De Kolonie in Den oorlog
Historicus Gorik Goris vertelt over de rol van het OPZ Geel tijdens de oorlog.
- Kapel OPZ Geel, Pas 208
- Zaterdag van 14 tot 17 uur
2. De dames van de Pas
Op deze plek huisde de drukkerij van het Nieuwsblad van Geel. De plek verbergt ook enkele straffe verzetsverhalen. Historicus Geert Vandecruys onthult deze verborgen verhalen.
- Verswinkel Sysmans, Pas 113
- Zaterdag van 14 tot 17 uur
3. Geel in puin
Vandaag schittert deze kapel weer na een grondige restauratie. In 1944 was het één van de vele beschadigde gebouwen. Ontdek in een mini-expo het verhaal van de materiële schade, van Geel in puin.
- De kapel van Elsum
- Zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 10 tot 15 uur
4. Muurschildering D-Day
In première: muurschildering D-Day! Bij de afbraakwerken van een oud klaslokaal werden in de Meerhoutse school De Duizendpoot kleurrijke muurschilderingen ontdekt. Ze bleken het werk van A.B. Hales, een Britse soldaat die in 1944 in de school verbleef. De muur kon niet gered worden, een deel van de muurschilderingen wel. Hoe? Het team achter dit indrukwekkende project neemt je mee in dit verhaal!
- Sint-Amandskerk
- Zaterdag van 12.30 tot 17 uur en zondag van 10 tot 15 uur
5. Een bijzondere ontmoeting
Ontdek het verhaal van de Geelse onderpastoor Van Alphen die dominee Gerard Barry van de Royal Scots ontmoet. Het wordt een memorabele avond.
- Sint-Amandskerk
- Zaterdag van 13 tot 17 uur
6. Door de lens van Willem Van Broeckhoven
DAG architecten restaureerde dit historische pand dat al in de 16de eeuw vermeld wordt. Het huis speelde een heel grote rol bij de Bevrijding. Het is uit één van de ramen dat Willem Van Broeckhoven de Bevrijding clandestien minutieus fotografeerde. Kijk zelf uit het raam en zie de tanks weer door de straten denderen.
- Huis Willem Van Broeckhoven, Markt 33
- Zaterdag van 13 tot 17 uur
7. Schuilen in de cinema
Op deze plek stond vroeger cinema Roxy. De Duitse bezetter speelde er propagandafilms. Wij tonen er getuigenissen van mensen die hier tijdens de Bevrijding in de buurt woonden.
- People On Stage, Stationstraat 58
- Zaterdag van 13 tot 17 uur
8. Alle hens aan dek in het Gasthuis!
Gewonden vullen de ziekenzalen terwijl de parochie Sint-Dimpna onder vuur wordt genomen. De museumgidsen kruipen in de huid van de gasthuiszusters, dokters en patiënten die in 1944 de gasthuissite bevolkten. Hun verhalen zijn geïnspireerd op dagboeken en mondelinge getuigenissen van de zusters.
- Gasthuismuseum Geel, Gasthuisstraat 1
- Zaterdag van 13.30 tot 17 uur en zondag van 10 tot 14.30 uur
9. Wie stak de Sint-Dimpnakerk in brand?
Tijdens de Bevrijding wordt de Sint-Dimpnakerk zwaar vernield. Terwijl de toren brandt, breekt het collectieve hart van de Gelenaren. Hebben de Duitsers deze vernieling op hun kerfstok? Of zijn het de Engelse die de toren van de kerk vernietigen? Tijdens een proces zetten we de feiten (en fictie) op een rijtje.
- Sint-Dimpnakerk
- Zaterdag van 14 tot 17 uur
10. Blijven herinneren
Op het kerkhof rond de Sint-Dimpnakerk herinneren we de burgerslachtoffers. Gids Georges Vannuten neemt je mee rond het kerkhof en laat de verhalen weerklinken.
- Sint-Dimpnakerkhof
- Zaterdag van 14 tot 17 uur