Bijkomende maatregelen rond mond-neusmaskerplicht in provincie Antwerpen

De regels voor het dragen van mond-neusmaskers zoals ze de voorbije weken nationaal van kracht waren, blijven in de provincie Antwerpen behouden. In de provincie Antwerpen worden deze maatregelen aangevuld met een bijkomende verplichting in de omgeving van scholen. In de praktijk wijzigt er niet veel. Het blijft belangrijk om een mondmasker te dragen op drukke plaatsen en drukke momenten.

Waar geldt de mondmaskerplicht?

 • Voor het gehele grondgebied van de provincie Antwerpen geldt dat iedereen vanaf de leeftijd van 12 jaar steeds een masker dat de mond en de neus bedekt (mondneusmasker) of elk ander alternatief in stof bij zich moet hebben in de openbare ruimte evenals in private plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek.
 • Iedereen vanaf de leeftijd van 12 jaar is verplicht om een masker dat de mond en de neus bedekt (mondneusmasker) of elk ander alternatief in stof te dragen op volgende plaatsen:
  • de openbare gebouwen (voor de publiek toegankelijke delen);
  • de omgeving van onderwijsinstellingen tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan: kleuter-, lager-, hoger-, universitair- en volwassenenonderwijs;
  • de winkelstraten:
   • tijdens de openingsuren van de handelszaken
   • in het kernwinkelgebied: Nieuwstraat, Markt en Pas (oneven huisnummers 1 tot 113 en even huisnummers 2 tot 96),
  • de markten en de kermissen;
  • burgerlijke huwelijken, begrafenissen en crematies en de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening, alsook de activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging;
  • evenementen, voorstellingen, lessen in auditoria en wedstrijden
  • betogingen

Wanneer het dragen van een mond-neusmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is om medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt. De personen die in de onmogelijkheid zijn een mondmasker, een alternatief in stof of een gelaatsscherm te dragen omwille van een beperking, gestaafd door middel van een medisch attest, zijn vrijgesteld van de mond-neusmaskerplicht.

Mondmaskerplicht aan scholen is extra maatregel in provincie Antwerpen

In de omgeving van onderwijsinstellingen is dus het dragen van een mond-neusmasker verplicht. Deze verplichting geldt tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan: kleuter-, lager-, hoger-, universitair- en volwassenenonderwijs.

Een voorbeeld: op de site van Thomas More draag je ook op de parking of op de toegangswegen een mondneusmasker.

Veelgestelde vragen

Op https://www.cathyberx.be vind je een lijst met veelgestelde vragen.

Gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2020 11 u.