In de loop van deze week plaatst de stad op 165 plaatsen bladkorven in de straten. Zolang de bladkorven in de straten staan, maakt een aannemer, aangesteld door de stad, de bladkorven wekelijks leeg.
In de bladkorven mag je de gevallen bladeren van de bomen op het openbaar domein verzamelen. Privaat bladval en/of snoeiafval, takken en zwerfvuil mag je niet in de bladkorven deponeren. Bij het ledigen kunnen deze zware schade aan de machine veroorzaken. Als de stadsdiensten meermaals vaststellen dat de bladkorven niet correct gebruikt worden, nemen ze deze weg.
Wat met je tuinafval?
Snoeihout (takken) mag je het hele jaar door gratis naar het recyclagepark brengen. Ander tuinafval zoals gras, haagscheersel, bladeren en boomvruchten (kastanjes, eikels, beukennoten ...) is betalend vanaf 100 liter.
Info over openingsuren en tarieven van het recyclagepark vind je op www.geel.be/recyclagepark. Info over composteren vind je op www.geel.be/composteren.
#Laat Ze Liggen
Je kunt je bladval verwerken in je eigen tuin of in een compostvat of -bak, maar er is nog een optie: laat ze liggen! Dat is niet alleen gemakkelijk, het brengt ook veel voordelen mee voor de planten en dieren in jouw tuin.
- Gratis meststof:
Gevallen blaadjes zijn gratis meststof die de bodem gezond houden. Je kunt blaadjes op je gazon opzuigen of mulchen met je grasmachine. De blaadjes verteren heel de winter en vormen een natuurlijke sponslaag die het water beter vasthoudt. Zo heb je in de lente en zomer mooiere planten en een goedkopere waterrekening. - Beter dan vetbollen:
De blaadjes zorgen daarnaast ook voor voedsel voor regenwormen. Deze worden op hun beurt weer graag gegeten door vogels. Deze voeding is duurzamer voor het milieu en bovendien goedkoper voor de portefeuille. Daarnaast vinden veel kleine diertjes onderdak tussen de gevallen blaadjes. Zo zorg je voor een gastvrije tuin voor insecten, egels ... - Minder onkruid:
Een naakte bodem wordt van nature ingenomen door zaadjes die komen inwaaien. Wil je niet wekelijks schoffelen of wieden? Dek je bodem dan af met planten of een laagje bladval.