Blijf in uw kot dobbelspel

Zoek een hele hoop bouwblokjes in zes verschillende kleuren bij elkaar en maak een dobbelsteen, met het patroontje dat je vindt onderaan op deze pagina. Nu ben je klaar voor het dobbelspel dat onze sportlerares Annelies voor je heeft bedacht. En als je wil, kun je nog een serie beweegopdrachten uitvoeren tijdens het spel, dat maakt het nog veel fijner.

 

Wat heb je nodig

1 Veel bouwblokjes, in zes verschillende kleuren. LEGO blokjes, bijvoorbeeld.

2 Een dobbelsteen met dezelfde kleuren. Je kunt de dobbelsteen zelf maken, dat is heel leuk om te doen. Je kunt het dobbelsteen-patroon op deze pagina afdrukken of natekenen. Zorg dat alle vierkanten even groot zijn. 

 

Het spel

Bouw eerst één toren met zes blokjes. Gebruik de zes verschillende kleuren, de volgorde van de kleuren mag je zelf kiezen. De andere blokjes doe je in een doos, de doos zet je in het midden van de tafel.

Nu kan het spel beginnen.
Alle spelers bouwen de toren na, het onderste blokje eerst. Dat doen de spelers door om beurten met de dobbelsteen te gooien. Als een speler de kleur gooit die hij nodig heeft, dan mag hij een blokje met die kleur uit de doos nemen. Als hij een andere kleur gooit, dan mag hij geen blokje uit de doos nemen en gaat de beurt naar de volgende speler.

De speler die het snelst de toren heeft nagebouwd, wint.

 

Hetzelfde spel, maar dan met wat meer beweging

Zet de doos met blokjes op het einde van de tuin, aan de andere kant van de woonkamer, of bovenaan de trap. Als je de goede kleur hebt gegooid, ga je het juiste blokje halen en loop je terug naar de dobbelplaats. Als je de verkeerde kleur hebt gegooid, neem je geen blokje, maar loop je rond de doos of doe je een andere opdracht. Zo kun je bijvoorbeeld gaan zitten en vijf rondjes draaien.

Je kunt ook hindernissen plaatsen op de weg naar de doos. Tafels, stoelen, zigzaggen tussen flesjes... .

Veel plezier!