Bomen krijgen jasje tegen zonnebrand

Heb je ook al gezien dat de stammen van sommige Geelse straatbomen omwikkeld werden met jute? Dit is een tijdelijke maatregel om schorsbrand tegen te gaan bij bepaalde jonge bomen die hier gevoelig aan zijn.

Als de onbeschutte stam of takken beschenen worden door de zon, kan de bast van de stam oververhit raken. Hierdoor sterft de schors af en/of groeit de stam minder dik aan de zonzijde. De beschadigde plekken vormen een toegangspoort voor allerlei schimmels, parasieten en insecten.

Vooral boomsoorten met een dunne bast zijn gevoelig voor bastschade zoals beuk, linde en esdoorn. Bomen die in de schaduw groeien, hebben ook vaak een dunnere bast dan bomen die vrijstaand zijn opgegroeid.
Wanneer jonge bomen vanuit de beschutting van de kwekerij verhuizen naar een vrijstaande standplaats waar ze volledig blootgesteld worden aan de zon, kan zonnebrand optreden. Jute rond de stam beschermt de boom tegen schorsbrand. De jute verteert na enkele jaren en ondertussen heeft de jonge boom de kans gehad om zich te wapenen tegen de zon.

Gepubliceerd op vrijdag 29 mei 2020 9 u.