Als u gaat bouwen of verbouwen moet u rekening houden met heel wat regels. Naast de Vlaamse regelgeving is er ook de specifieke regelgeving van de stad Geel, de bouwcode. Deze bouwcode reglementeert het bouwen in de ruime zin in Geel en vormt op die manier een instrument om het gemeentelijke vergunningenbeleid te ondersteunen.
Iedere Gelenaar wil wonen en leven in een aantrekkelijk, groen en levendig Geel. Dit is de wens, maar ook de verantwoordelijkheid van elke Gelenaar. Met de bouwcode kunnen het stadsbestuur en haar inwoners samen de schouders zetten onder de verdere uitbouw van Geel tot een mooie, leefbare, ondernemende, circulaire en duurzame stad.
Sterke principes
De "sterke principes" vormen de rode draad van de bouwcode en worden door de vergunningverlener gehanteerd als leidraad bij de beoordeling van vergunningsaanvragen. Deze principes kunt u terugvinden in de verschillende richtlijnen die opgenomen zijn in de bouwcode en bepalen mee hoe Geel er in de toekomst uit moet zien.
- karakteristieke omgevingen
- levendige centrumstad
- open ruimte versterken
- zuinig, kwaliteitsvol en inclusief ruimtegebruik
- klimaatneutraal in 2040
De bouwcode in zes delen
De bouwcode is opgebouwd uit zes delen. Hieronder kunt u terugvinden wat elk deel inhoudt.
A tot Z
-
De geest van Geel
Het eerste hoofdstuk van de bouwcode gaat over de geest van Geel. Welke visie heeft de stad voor de toekomst en op welke manier helpen heldere regels om deze visie waar te maken?
-
Groenblauw Geel
Geel wil een antwoord bieden op de klimaatuitdagingen waarmee we te maken krijgen. Het beschermen van groen in Geel en ontharden maken hier een groot deel vanuit.
-
Elk een plek in Geel
Als barmhartige stede wil Geel een thuis bieden aan iedereen. De stad wil daarom inzetten op voldoende woonoppervlakte en buitenruimte, een goede toegankelijkheid van gebouwen, een goede luchttoevoer, lichtinval ...
-
Beeldig Geel
Geel heeft een uniek karakter en dat wil de bouwcode blijven garanderen. Historische gebouwen moeten behouden blijven, maar ook minder in het oog springende gebouwen moeten in harmonie met elkaar samengaan.
-
Goed gebouwd Geel
Samenleven in een stad is niet altijd makkelijk. Zowel op vlak van hinder als op vlak van duurzaamheid. De bouwcode probeert hierop een antwoord te bieden.
-
Multimodaal Geel
Stad Geel wil fietsgebruik stimuleren, maar ook auto's zijn in onze stad nog niet meteen weg te denken. Om onze mobiliteit zo duurzaam mogelijk te maken, voorziet de bouwcode richtlijnen om de overstap naar duurzaamheid vlot te laten verlopen.