Breng geen kinderen uit verschillende scholen samen

15 maart - Op verschillende plekken in het land besloten ouders om zogenaamde 'playdates' te organiseren in open lucht, zodat hun kinderen even van de buitenlucht konden genieten en hun teveel aan energie kwijt konden. Viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht raadt dat af.

"Het principe dat we willen hanteren is dat we bestaande groepen niet uit elkaar moeten trekken maar dat we willen vermijden om groepen te gaan mengen", zegt Van Gucht. "Kinderen die de hele dag in de klas bij elkaar zitten, kunnen bij elkaar blijven maar als je kinderen uit verschillende scholen gaat laten samenspelen, krijg je manieren waarop het virus op nieuwe plaatsen kan geïntroduceerd worden. Ieder contact waarbij mensen samenkomen die normaal niet samenkomen, houdt een zeker risico in."

Kinderen uit verschillende scholen niet mixen

Deze redenering geldt ook voor kinderopvang. Volgens het nationaal crisiscentrum zijn nieuwe opvanginitiatieven een slecht idee. Kinderen moeten in dezelfde koker blijven zitten (in hun eigen school) wat wil zeggen dat kinderen van verschillende scholen niet gemixt mogen worden in de opvang.

Opvang door de scholen

Ouders moeten proberen om hun kinderen thuis op te vangen, maar dit is niet altijd mogelijk. Deze kinderen kunnen terecht in de scholen, ongeacht het beroep van de ouders. Attesten zijn dus niet nodig.

Kan ik mijn kleinkinderen opvangen?

Het is meestal geen goed idee om kinderen te laten opvangen door grootouders. Personen ouder dan 65, diabetici, personen met een hart- long- of nieraandoening of personen met een verzwakt immuunsysteem zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Daarom is het belangrijk dat ze goed beschermd blijven.In sommige gevallen, wanneer grootouders jonger zijn dan 65 jaar, geen gezondheidsproblemen hebben en niet in de zorg werken, kan het eventueel wel.

Gepubliceerd op zondag 15 maart 2020 16.38 u.