Buxusmotten

Wegens het pesticidenvrij beheer van het openbaar domein worden er geen insecticiden gebruikt bij de bestrijding van de buxusmot.

Openbaar domein

In eerste instantie wordt gekeken in hoeverre buxusplanten op openbaar domein zich herstellen van de aantasting door de rupsen. Als onvoldoende of helemaal geen herstel vastgesteld wordt, zullen de buxusplanten vervangen worden door alternatieve (bij voorkeur sterkere) plantensoorten.

Privédomein

Particulieren kunnen voor beperkt gebruik de aankoop van bijvoorbeeld feromonenvallen of andere biologische producten overwegen. Feromonenvallen zijn een biologisch middel waarbij de wijfjesmotten gelokt worden door een geurstof gelijkaardig aan de geur die mannetjesmotten verspreiden. Het zijn immers de vrouwtjesmotten die de eieren afleggen waaruit de rupsen komen. Deze vallen werken afdoende in de vliegperiode van de mot. Eenmaal de rupsen verschenen zijn, verliezen deze vallen hun functie. Vanaf dat moment kan overgegaan worden tot het bespuiten met biologische middelen. Weet echter dat… een bladbehandeling niet selectief te werk gaat. Het zal niet enkel de buxusrups doden, maar ook andere rupsen die met het product in aanraking komen. Door de rupsen te doden ontnemen we ook een aantal vogelsoorten hun dagelijkse maaltijd.

Als de schade te groot is moet de aangetaste struik worden afgevoerd. U voert de aangetaste struiken best in een gesloten plastic zak of afgedekt af. Dit om verspreiding onderweg te vermijden. Het buxusmateriaal moet zeker bij groenafval dat gecomposteerd wordt terechtkomen, vraag het best na op het recyclagepark.

Meer info vindt u op www.sosbuxusmot.be.