Camerabeelden tegen sluikstorten bewijzen nut tijdens week van de handhaving

Van 30 september tot 8 oktober 2019 vond week van de handhaving plaats, een campagne die sluikstort en zwerfvuil onder de aandacht brengt. Stad Geel beschouwde dit als het perfecte moment om overtreders gepast aan te pakken.

Zwerfvuil en sluikstorten kost de overheid handenvol geld en laat een serieuze impact na op het milieu. ‘Netheid en orde’ staan bovendien in de top drie van grootste leefbaarheidsbedreigers in Geel, en zo rekent de actie op een groot draagvlak in Geel. Op initiatief van Mooimakers.be schonk de stad tijdens die week verhoogde aandacht voor sluikstort en zwerfvuil. Deze actie had als doel om sluikstort nauwgezet in kaart te brengen en een nulmeting te vormen voor toekomstige repressieve acties.

Misbruik van straatvuilnisbakken

Het misbruik van de Geelse straatvuilnisbakken was gekend. Toch waren 710 getelde sluikstorten een verrassend resultaat. Gemeenschapswachten stelden een sluikstort vast wanneer een straatvuilnisbak een zakje met huishoudelijk afval bevatte of er andere voorwerpen vonden die hier niet in thuis horen. Ook sluikstort uit grachten en bermen werd zorgvuldig onderzocht en verwijderd.

De mobiele camera’s stelden bovendien een groot aantal sluikstorters vast op twee probleemplaatsen. De camera’s werden strategisch naast de vuilbakken aan het kruispunt van Technische Schoolstraat met Stationsstraat en aan de Kiss and Ride-strook in Technische Schoolstraat gezet. Zo bewijst de inzet van camerabeelden hun nut tegen sluikstorten.

57 bestuurlijke verslagen

De actie leidde tot 57 bestuurlijke verslagen. Dat verslag legt een sanctie op aan de overtreder en is opgemaakt door de gemeenschapswachten wanneer ze gegevens aantroffen die naar een mogelijke verdachte verwijzen. Bij voorgaande acties waren dat er slechts 12. Dat komt mede door de uitbreiding van de onderzochte zone, maar vooral door de inzet van een camera. Dankzij camerabeelden konden stadsdiensten heel wat verdachten identificeren en zo overtreders gepast aanpakken.

Hou jij de stad mee proper?

Overvolle vuilbakken, rondzwervend vuil, sigarettenpeuken, wildplassers of hondenpoep passen niet thuis in het straatbeeld van een barmhartige stede. Voorkom dus een ‘vuile boete’ door deze tips:

  • Straatvuilnisbakken gebruik je enkel voor verpakkingen van zaken die je op straat hebt geconsumeerd. Deponeer hier op geen enkele manier huishoudelijk afval.
  • Hou je sigarettenpeuken bij je tot je een vuilbak ziet, smijt ze nooit op straat of in de goot.
  • Plas niet zomaar wanneer de nood het hoogst is – er is hoogstwaarschijnlijk een openbaar toilet in de buurt.

Met deze week van de handhaving wil de stad een nulmeting in kaart brengen. Er zullen dus gelijkaardige acties volgen om zwerfvuil en sluikstorten nauwgezet op te volgen en tegen te gaan. Binnenkort mag de stad ook rekenen op een tweede mobiele camera.

Gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2019 7.30 u.