Campagne fietsveiligheid

Vanaf 22 maart geeft de stad het startschot van een grote fietsveiligheidscampagne, een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) waar de stad op intekende. Want in onze stad wordt heel wat afgefietst. Zeker het voorbije jaar viel dat meer dan ooit op. En dat wil stad Geel warm blijven aanmoedigen! Want fietsen levert alleen maar voordelen op.

Daarom doen we er vanuit de stad ook alles aan om dat voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met veilige infrastructuur en nu dus ook met een campagne waarbij de stad jouw hulp nodig heeft. Want jij kunt mee het verschil maken! 

Borden in het straatbeeld

Het gaat om een actie waarbij je verschillende boodschappen in het straatbeeld kunt spotten. Je zult binnenkort borden opmerken op toepasselijke plaatsen of kruispunten waar een geheugensteuntje ons kan helpen om het veilig te houden voor elkaar. Zoals bijvoorbeeld op het kruispunt van de fietsostrade met Rauwelkoven, waar we fietsers er attent op maken dat ze voorrang moeten verlenen aan automobilisten, of het kruispunt van Dr. Vandeperrestraat met de Ring, waar we automobilisten vragen om extra op fietsers te letten voor ze afslaan. In Geel worden dertig borden opgehangen. 

Het zijn positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. Met kleine geheugensteuntjes vraagt de stad om minimale inspanningen om het veilig te houden voor elkaar. Samen maken we het verschil! 

Hou rekening met elkaar

Als fietser kun je je eigen veiligheid een pak verhogen door zichtbaar te zijn of door voorspelbaar te zijn voor andere bestuurders en duidelijk op voorhand aan te geven wat je van plan bent. Maar uit ongevallencijfers blijkt dat autobestuurders ook heel vaak onvoorzichtig zijn en zo fietsers in gevaar brengen. Verplaats je even in de rol van de andere en lever die kleine inspanning voor elkaar en voor jezelf. 

Boodschappen voor autobestuurders en fietsers

Concreet zie je binnenkort blauwe borden met deze boodschappen in onze stad: 

Autobestuurders:

  • Kijk uit voor fietsers als je afslaat. 
  • Hou een veilige afstand als je fietsers inhaalt of kruist. 
  • Hou het fietspad vrij. 

Fietsers: 

  • Zet je fietslicht aan. 
  • Verleen (hier) voorrang aan autobestuurders. 
  • Rij trager in de buurt van andere fietsers. Gepubliceerd op woensdag 17 maart 2021 8.30 u.