Carine - leerkracht

Carine vertelt over hoe zij de coronaperiode tot nu toe ervaarde en hoe belangrijk vaccinatie voor haar is.

Carine: ‘De afgelopen maanden waren voor mij soms heel druk en stresserend maar ook een beetje eentonig. Druk en stresserend omdat er door de coronamaatregelen extra werk bijkwam. Eentonig omdat er precies niets anders meer bestond dan "corona".

In het voorjaar van vorig jaar waren de coronamaatregelen zeer streng maar ik had er precies minder hinder van dan nu. Ik denk dat het mooie weer daar voor iets tussen zat. Wanneer ik klaar was met mijn schoolwerk, kon ik in mijn tuin trekken. Hierdoor heb ik de toen geldende coronamaatregelen niet als een beperking in mijn vrijheid ervaren. Nu zitten we al van in de herfst binnen, zowel thuis als op school. Ik vind het spijtig dat we de feestdagen niet gezellig met de familie hebben kunnen doorbrengen. In de winterperiode was het ook al vroeg donker wat er voor zorgde dat ik vaak niemand meer zag na een schooldag. Sommige vrienden of kennissen heb ik sinds de zomervakantie niet meer gezien. Ik begrijp wel dat de coronamaatregelen nodig zijn en probeer ze zo correct mogelijk op te volgen. Toch mis ik de gezellige maandelijkse bijeenkomsten van de Landelijke Gilde, de danslessen, een etentje en een gezellige babbel met vrienden of buren bij een lekker drankje. 
Ik kan genieten van een lange wandeling of fietstocht op zondag maar het mag stilaan wat meer zijn dan alleen wandelen of fietsen.

De afgelopen maanden waren niet altijd even leuk op school. We zitten heel de tijd in onze klasbubbel, ook om te eten, en er is weinig ruimte om leuke dingen te doen. De kinderen zitten altijd op hun plaats, ver van elkaar en mogen niet aan iemand anders zijn/haar schriftje, pen of blaadje komen. Van groepswerk of klassendoorbrekende activiteiten is er geen sprake!
Handen wassen of ontsmetten is steeds de boodschap. Met enige fierheid kan ik wel zeggen dat de leerlingen de maatregelen op onze school zeer goed opvolgen! We hebben al verschillende uitstappen of activiteiten moeten annuleren: het opruimen van zwerfvuil, frietjes eten voor de kerstvakantie, de toneelvoorstelling, het carnavalfeest, een bezoek aan Hidrodoe en de zeeklassen waar iedereen enorm naar uitkeek. Ik vind dit heel spijtig voor de kinderen maar ook een beetje voor mezelf want ik geniet er ook van als de kinderen iets leuks kunnen doen. Ik probeer de lessen zo interessant mogelijk te maken met filmpjes, muziek, klasgesprekken, bewegingstussendoortjes....
Wanneer er enkele kinderen in quarantaine moeten, brengt dat stress mee. Na de lessen moeten er oefeningen naar die kinderen gebracht worden en er moet gecommuniceerd worden met de ouders en/of de leerlingen via Whatsapp of de computer. Er is extra overleg online met collega's en er moeten veel mails opgevolgd worden!

Ik vind het heel belangrijk om een vaccinatie te krijgen. Volgens mij is dat de enige manier om het virus onder controle te krijgen. Als het nodig is om elk jaar een vaccinatie te halen, dan zal ik dat zeker doen. Als we terug naar het "gewone" schoolleven willen, denk ik dat de leerkrachten en de grotere leerlingen uit het SO zich moeten laten vaccineren. Zo kan iedereen zich terug vrij bewegen binnen de school en kunnen er allerlei activiteiten doorgaan zonder dat er iemand gevaar loopt om ernstig ziek te worden. De leerkrachten kunnen dan weer voor de klas staan, het afstandsonderwijs kan afgebouwd worden en er zullen minder mensen in quarantaine moeten. 

Ik kijk er naar uit om thuis te kunnen vertrekken zonder te denken "Heb ik mijn mondmasker bij?" en op een leuk terrasje iets te gaan drinken met vrienden.’