Chris Huysmans - vrijwilligster bij het test- en triagecentrum

Chris werkt als vrijwilligster in het test- en triagecentrum aan Ziekenhuis Geel

Steun voor de zorg

“Het coronavirus legt al maanden een enorme druk op de zorgsector. Toen ik de oproep voor vrijwilligers zag van stad Geel, was mijn beslissing snel genomen. Ik stelde mij meteen kandidaat! Ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen. In het begin had ik wel een beetje schrik om besmet te raken, maar die zorgen waren snel verdwenen. Toen ik mijn introductie kreeg van begeleidster Ellen over de aangepaste kledij, de voorzieningen en de manier van werken was ik meteen gerustgesteld. Het gaat er allemaal heel veilig en erg hygiënisch aan toe.

Mijn dochters waren eerst een beetje bezorgd over mijn veiligheid, maar nu vinden ze het een heel mooi initiatief. Mijn man was sowieso al meteen voorstander. Soms kom ik tijdens mijn vrijwilligerswerk (verre) kennissen tegen die langskomen voor een coronatest. Ze zijn dan dikwijls verbaasd om mij te zien omdat ze ‘nooit geweten hebben dat ik een verpleegster ben’. Dat zijn soms wel grappige situaties en dan moet ik altijd even mijn vrijwilligersstatuut toelichten."

Nieuwe uitdaging

"Mijn man en ik zijn samen op pensioen sinds 1 juli 2020. Op 24 september startte ik met het vrijwilligerswerk in het test- en triagecentrum, waar ik verantwoordelijk ben voor de administratie. Tijdens mijn loopbaan oefende ik, onder andere, 40 jaar een administratief-logistieke functie uit bij DAF Trucks in Westerlo. Dit vrijwilligerswerk sluit daar dus volledig bij aan.

Per week ben ik één tot drie halve dagen in het test- en triagecentrum aan de slag. Hoe vaak ik er per week aan het werk ben, hangt af van aantal vrijwilligers dat beschikbaar is. Alles verloopt er heel vlot. Ik krijg steeds tijdig mijn werkrooster zodat ik goed weet wanneer ik aanwezig moet zijn."

Goed team

"Ik werk in het test- en triagecentrum van 13 uur tot 18 uur. Ik kom toe in de kleedruimte rond 12.30 uur om een aangepast werkpak (lijkt wat op een ruimtepak 😊) aan te trekken en mij te voorzien van een mondmasker, handschoenen en ontsmettingsmiddel. De patiënten melden zich aan bij de balie en komen daarna naar het logistieke gedeelte, waar ik zit. Wij scannen hun wisser en checken of al de gegevens goed zijn ingevuld (de hoeveelste test ze afnemen; of ze in de zorgsector werken, of ze symptomen vertonen, of ze de corona-app ge├»nstalleerd hebben, enzoverder). Daarna neemt het verplegend personeel een staal af. Normaal zijn we steeds met drie vrijwilligers, één aan de balie en twee voor het logistieke gedeelte. Daarnaast zijn er ook drie verpleegsters/verplegers en een dokter aanwezig.

Het blijft mij elke keer verwonderen hoe goed de vrijwilligers en verpleging steeds samenwerken. We hebben een hele fijne ploeg en de sfeer is altijd top! Tijdens de pauze zijn er steeds koffie, frisdrank en koekjes voorzien. Er is ook altijd wel iemand die iets zoets, iets van bij de bakker of een zelfgemaakte creatie bij heeft om te trakteren.”