Coloradokevers in opmars in Vlaanderen

De coloradokever komt meer en meer voor in Vlaanderen. Ook in Geel kwamen er al enkele meldingen binnen over de kleine bladkevers. Door de hete zomers en zachte winters van de afgelopen jaren kunnen ze makkelijk overleven. Daarnaast wordt er vandaag de dag gerichter gesproeid, waardoor coloradokevers soms buiten schot blijven. Spotte jij ze in je (moes)tuin? Hier vind je enkele tips om ze te bestrijden.

Op zoek naar voedsel

Coloradokevers overwinteren op de plek waar er het jaar voordien een aardappelveld was. Door de zachte winter (weinig vorst) en hete zomer is er weinig sterfte. Ze eten voornamelijk aardappelen, maar ook tomaten, aubergines en paprika’s. Wanneer de vele coloradokevers die gewassen niet meer op het veld vinden, zoeken ze hun voedsel elders. Daarom kun je ze ook in je (moes)tuin tegenkomen. De kevers kunnen een geduchte plaag vormen voor onder andere de aardappelteelt. De larven zijn erg vraatzuchtig en kunnen aardappelvelden geheel ontbladeren.

Geen klassieke sproeistoffen meer

Ondertussen is de klassieke bestrijding van bladluis met middelen die veel breder werken, vervangen door gerichtere bestrijding. De klassieke sproeistoffen doodden immers ook nuttige beestjes zoals sluipwespen of lieveheersbeestjes. Nieuwe middelen doen dit niet, maar daardoor blijft de coloradokever ook buiten schot. Bovendien zijn er nu ook veel meer aardappelvelden dan vroeger, wat hun verspreiding ook een stuk makkelijker maakt.

Wat kun jij doen tegen de coloradokever?

Je aardappelbedden regelmatig inspecteren is belangrijk.

  1. Een eenvoudige manier om (jonge) larven te doden is je aardappelplanten om de paar dagen meppen. Dat betekent: je slaat met je hand door het loof, en daardoor vallen veel larven op de grond. Ze hebben de reflex om terug te kruipen, maar velen halen de plant niet.
    Deze methode werkt niet met:
    • kevers: die zijn heel mobiel.
    • volgroeide (dus heel dikke) larven: die graven zich in en worden een pop.
  2. Iets grondiger, vooral effectief met kevers: schud aan de plant, en hou er een emmertje of bakje, eventueel met een laagje water, onder. De kevers laten zich vallen en je kunt ze inzamelen.
  3. Heel effectief: knijp eitjes en larven plat op de planten. Zo trek je ook de diertjes aan die de coloradokever opeten.

Bestrijding door de stad op openbaar domein

De stad bestrijdt plaagdieren zoals de coloradokever enkel op het openbaar domein. Net als bij andere plagen zijn de getroffen particulieren of bedrijven er zelf voor verantwoordelijk om waakzaam te zijn voor plagen en de verdere verspreiding tegen te gaan.

Gepubliceerd op maandag 26 juli 2021 14.27 u.