Corona in Geel: Aantal besmettingen daalt nog steeds, maar blijf voorzichtig

UPDATE 14/01 - De besmettingscijfers in Geel blijven dalen dankzij de inspanningen van iedereen. We hopen dat we op dit goede spoor blijven zitten. Op 12 januari is de vaccinatiecampagne in de Geelse woonzorgcentra gestart. Zo komen we weer een stap dichter bij versoepelingen in de toekomst. Nog even volhouden dus!

In december 2020 waren een aantal uitbraken in scholen, zorginstellingen en het ziekenhuis verantwoordelijk voor de hogere cijfers in Geel. Door snel in te grijpen en gericht te testen zijn de besmettingshaarden ondertussen ingedijkt en blijft de dalende trend zich verderzetten. 

Cijfers: besmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen

Het aantal besmettingen in Geel blijven verder dalen. De voorbije week waren er 25 minder positieve tests. Met 40 682 inwoners betekent dat dat Geel momenteel 61 nieuwe besmettingen per 100 000 inwoners telt (vorige week was dit nog 83,5). Het reproductiegetal bedraagt 0.79.

Besmettingen per doelgroep

  • Het aantal besmettingen in de categorie 0 tot 19 jaar daalt verder. In Geel spreken we slechts over enkele gevallen in deze categorie.
  • De categorie ouders (inclusief leerkrachten) is wel opnieuw stijgend. Er werden twee positieve gevallen bij leerkrachten vastgesteld op een Geelse secundaire school en één positieve ouder op een andere basisschool.
  • De situatie in de categorie ouderen is stabiel. 

Aantal mensen opgenomen in ziekenhuis

In het ziekenhuis is 14% (vorige week: 42%) van de voorziene bedden op de Covid-afdeling ingenomen. Op intensieve zorgen bedraagt dit 25 % (vorige week: 24%).

Besmettingsbronnen

  1. Uit lokaal brononderzoek blijkt dat mensen momenteel het vaakst een besmetting oplopen via het werk.
  2. Op de tweede plaats staat bezoek van familie of vrienden.
  3. Een derde besmettingsbron is de zorg van een oudere persoon met covid, waardoor de hele familie in quarantaine moet.
  • Pas dus zeker alle preventieve basisrichtlijnen toe als je niet thuis kunt werken en plan enkel essentiële fysieke vergaderingen in; vergader bij voorkeur online.

  • Spreek enkel buiten af met familie of vrienden (max. 4 volwassenen), blijf op 1,5 meter afstand en draag een mondmasker.

  • Heb je binnen de familie een beurtrol om voor een familielid te zorgen? Wees dan extra voorzichtig en wissel liever af in langere blokken dan dagelijkse wissels. Vermijd dat de hele familie in quarantaine moet bij een besmetting en er dus niemand meer voor de zorgbehoevende persoon kan zorgen.

Start vaccinatiecampagne

Op dinsdag 12 januari ging de vaccinatiecampagne in de Geelse woonzorgcentra van start. De bewoners en personeelsleden van woonzorgcentrum Laarsveld kregen als eerste het coronavaccin toegediend. Op 13 januari vond de vaccinatie plaats in Wedbos, Klein Veldekens en Zusterhof. Op 14 januari de vaccinatie van Onze Lieve Vrouw en dan op 20 januari is Huis Perrekes aan de beurt voor de eerste prik.

Over de locatie van de vaccinatiecentra in de eerstelijnszone Zuiderkempen (Geel, Meerhout, Laakdal, Westerlo, Herselt en Hulshout) wordt zeer binnenkort de knoop doorgehakt. Zodra de definitieve beslissing is gevallen, kun je dit lezen in de stedelijke informatiekanalen.

Gepubliceerd op donderdag 14 januari 2021 14 u.