Corona in Geel: lichte stijging aantal besmettingen (10 nieuwe) - alarmdrempel overschreden – Gelenaren houden vol

10 augustus - De voorbije week werden in Geel 10 besmettingen vastgesteld. Dat brengt de risicofactor op 24,6, en hiermee overschrijdt Geel de alarmdrempel van 20/100 000 inwoners. Geen reden tot paniek, maar we moeten waakzaam blijven. Gelenaren blijven in ieder geval hun verantwoordelijkheid nemen, de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout registreerde dit weekend slechts 7 overtredingen. Dankjewel alweer voor de extra inspanningen!

Lichte stijging: 10 nieuwe besmettingen

Van 3 tot en met 9 augustus werden in Geel 10 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is 3 meer in vergelijking met vorige week. Met 40 682 inwoners betekent dat dat Geel 24,6 nieuwe besmettingen per 100 000 inwoners telt, terwijl de alarmdrempel op 20 ligt. De besmette personen zijn allemaal jonger dan 50. (*) Uit lokaal contactonderzoek blijkt dat 4 van de 10 besmettingen in eenzelfde gezin geregistreerd zijn. Het aantal besmettingen in onze stad stijgt lichtjes, maar voorlopig is er nog geen reden tot paniek. De stad volgt de cijfers dagelijks op en gaat na of besmettingsclusters voorkomen. Zo kan tijdig ingegrepen worden. Het blijft wel belangrijk om de maatregelen goed op te volgen en je sociale contacten te beperken om de verspreiding van het virus te stoppen. 

Triagecentrum: meer testen

Meer patiënten laten zich onderzoeken en testen door een huisarts in het fysiek triagecentrum naast het ziekenhuis. Het gaat hier veelal om jongere mensen die, wanneer de test positief is, thuis in quarantaine kunnen uitzieken en dus niet op intensieve zorg belanden. In Geel is slechts 3,2 procent van alle geteste personen positief.

Ook de spoedgevallendienst krijgt meer mensen over de vloer met gelijkaardige symptomen als Covid-19 (zoals koorts en luchtwegproblemen). Na een test blijkt dat de meesten van hen geen Covid-19 hebben. Het ziekenhuis neemt echter wel alle veiligheidsmaatregelen in afwachting van de resultaten van de Covid-test, om die reden heeft het ziekenhuis op 29 juli onze spoed opgedeeld in een Covid- en niet-Covid-zone.

Ziekenhuis Geel: geen stijgende trend, wel klaar voor tweede golf

In het Ziekenhuis Geel zien ze voorlopig nog geen stijgende trend. Er ligt nu een heel beperkt aantal coronapatiënten op een gewone afdeling, geïsoleerd in hun kamer van de andere patiënten. Er liggen geen Covid-patiënten op intensieve zorg. Ziekenhuis Geel heeft nog geen speciale Covid-afdeling geopend, dat doen ze pas vanaf zes coronapatiënten. Het ziekenhuis heeft zich uiteraard voorbereid en is klaar voor de tweede golf. De procedures uit de eerste golf hebben hun nut bewezen en blijven van toepassing of worden nog verder gefinetuned. 

Gelenaren houden vol

Het afgelopen weekend registreerde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout voor de ganse zone slechts 7 overtredingen op de mondmaskerplicht. De meeste Gelenaren dragen hun mondmasker op drukkere plaatsen. Wie geen mondmasker draagt, heeft het bij om op te zetten wanneer het nodig is. (Lees hier meer over de handhaving van de mondmaskerplicht in onze politiezone). Ook in de horeca worden de maatregelen goed opgevolgd. Het tijdelijk afschaffen van de avondklok (door de hittegolf) had geen gevolgen voor eventuele feestjes. Er werden op vlak van samenscholingen geen overtredingen vastgesteld.

Krijg deze corona-updates wekelijks in je mailbox via Be-alert

De federale overheid maakt al sinds het begin van de coronacrisis gebruik van BE-Alert om inwoners op de hoogte te houden van nieuwe maatregelen. De stad wil BE-Alert ook inzetten voor wekelijkse nieuwsupdates over corona in Geel (via email).

Daarnaast gebruikt onze stad BE-Alert bij andere noodsituaties zoals een grote brand of stroomonderbreking. Ben je geregistreerd, dan informeert de stad je bij een noodsituatie via e-mail. In zeer dringende situaties, wanneer het belangrijk is om mensen snel te bereiken, stuurt de stad de nodige informatie via sms. Registreren kan via www.be-alert.be.

Alle nieuws van de stad in je mailbox? Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief via www.geel.be/nieuwsbrieven/inschrijven. Naast deze corona-update, ontvang je ook andere nieuwtjes zoals informatie over wegenwerken, activiteiten, …


(*)bron cijfers: de Vlaamse controletoren, onlinetoepassing voor burgemeesters die toont waar in hun gemeente zich patiënten bevinden met COVID-19. Deze cijfers kunnen verschillen van de cijfers die per gemeente op de publieke website van Sciensano staan. Die laatste komen immers uit een andere databank van Sciensano en tonen de cijfers van 3 dagen in het verleden en enkel positief geteste patiënten. De Vlaamse controletoren toont recentere cijfers (alle patiënten tot 1 dag in het verleden) en toont alle patiënten waarbij contactonderzoek wordt uitgevoerd, inclusief patiënten van wie de huisarts oordeelde dat hun negatief resultaat vals negatief was of patiënten die de arts al aanmeldt bij het contactonderzoek zonder testresultaat.

Gepubliceerd op maandag 10 augustus 2020 23.01 u.