Corona in Geel: we zijn op de goede weg, maar volhouden is de boodschap, de cijfers moeten nog dalen!

UPDATE 19/11 - De voorbije week zien we een zeer lichte daling in de besmettingscijfers. Het aantal ziekenhuisopnames is wel met de helft gedaald, al blijft het aantal patiënten op intensieve zorgen wel stabiel. Het blijft belangrijk om de maatregelen goed op te volgen. Alleen zo kunnen we de ziekenhuisopnames en het aantal patiënten die op intensieve zorgen terechtkomen beperken.

Besmettingscijfers dalen lichtjes

Van 11 tot en met 18 november werden in Geel 55 nieuwe besmettingen vastgesteld. Vorige week waren dat er 58. Dit is een zeer lichte daling. Met 40 682 inwoners betekent dat dat Geel 135 (vorige week: 144) nieuwe besmettingen per 100 000 inwoners telt. Lokaal brononderzoek toont aan de besmettingen, net als vorige week, vooral ontstaan op het werk of door contact met familie of vrienden. We merken dat er toch nog mensen zijn die thuis met familie en vrienden afspreken, terwijl je volgens de regels maar 1 knuffelcontact mag uitnodigen. Sociale contacten beperken blijft het belangrijkste in de strijd tegen het virus, hoe moeilijk dit ook is. Wil je toch afspreken? Doe dit dan buiten. Samen wandelen of fietsen (met max. 4 personen, -12 jarigen niet inbegrepen) kan wel.

Geen koorts, toch corona

Uit het contactonderzoek blijkt ook dat mensen zich niet bewust zijn van de symptomen van corona. Ze gaan er vaak van uit dat wanneer ze geen koorts hebben, het geen corona kan zijn. Maar ook zonder koorts kun je besmet zijn met het coronavirus.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • hoest
  • kortademigheid
  • koorts
  • spierpijn
  • vermoeidheid
  • verlies van geur- en smaakzin
  • verstopte neus
  • keelpijn
  • diarree

Heb je een van deze symptomen? Bel naar je huisarts.

Nieuwe teststrategie en zelf afspraken boeken in testcentrum vanaf maandag

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, zal zich vanaf maandag 23 november opnieuw kunnen laten testen. Nadat er in ons land lange tijd heel breed werd getest, mochten sinds 21 oktober enkel nog mensen mét symptomen worden getest, omdat er gebrek was aan testcapaciteit. Nu de curves dalen kan er opnieuw breed getest worden. Opnieuw naar de teststrategie van voor 21 oktober dus, al is er wel een verschil: mensen kunnen voortaan zelf een afspraak maken in het testcentrum nadat ze hiervoor een activatiecode kregen. De test moet gebeuren op dag zeven vanaf de dag na het hoogrisicocontact (voor 21 oktober was dit op dag 5) of de dag van terugkeer naar België.

Ziekenhuisopnames dalen, intensieve zorgen blijft stabiel

Het aantal patiënten op de COVID-afdelingen daalde met de helft ten opzichte van vorige week. 36% van het totaal aantal bedden op de COVID-afdelingen zijn nu ingenomen. Door deze sterke daling heeft het ziekenhuis één COVID-afdeling kunnen sluiten. Er is nu nog één COVID-afdeling in gebruik, de tweede staat klaar indien dit terug nodig zou zijn.

Het aantal COVID-patiënten op intensieve zorgen blijft stabiel. Bij dit aantal horen ook getransfereerde patiënten van andere ziekenhuizen. In totaal is er nu 83% van de COVID-bedden op intensieve zorgen ingenomen. Een deel van het operatiekwartier is nog steeds in gebruik door de afdeling intensieve zorgen voor niet-COVID-patiënten.

Het blijft belangrijk om de maatregelen te volgen en sociale contacten de komende weken te beperken. De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames dalen maar zijn nog altijd te hoog. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Gepubliceerd op donderdag 19 november 2020 16.39 u.