Informatie voor ondernemers

Sinds zaterdag 20 maart 2021 bevindt België zich voor de derde keer in een semi-lockdown. Enkel handelszaken met essentiële goederen mogen nog geopend zijn, mits naleving van de richtlijnen. Handelszaken die niet-essentiële goederen verkopen, mogen klanten enkel toelaten op afspraak. ‘Click&collect’ en ‘takeaway’ zijn voor hen ook toegelaten. Dit alles om de verspreiding van het COVID19-virus tegen te gaan en de druk op onze ziekenhuizen te verlagen.

Deze richtlijnen gelden al zeker tot en met 25 april 2021 en treffen het lokaal weefsel van ondernemers hard. Daarom heeft de Vlaamse overheid half november extra steunmaatregelen getroffen.

De voornaamste steunmaatregelen van de Vlaamse Regering op een rijtje

 1. Handelshuurlening

  De Vlaamse Regering voorziet een handelshuurlening voor ondernemingen die door de coronamaatregelen moeilijk hun handelshuur kunnen betalen. Deze lening kan nog tot 1 maart 2021 aangevraagd worden.
  - Alle info via vlaio.be/handelshuurlening
  - Aanvraag mogelijk tot 1 juli 2021

 2. Vlaams Beschermingsmechanisme
  Het Vlaams Beschermingsmechanisme vervangt dit najaar de corona hinderpremie van het voorjaar. Ondernemingen die door de coronamaatregelen een omzetverlies van minstens 60% hebben of verplicht moeten sluiten, kunnen steun krijgen voor de periode 1 oktober – 15 november en daarna ook voor de periode 16 november – 31 december 2020.
  - Alle info via vlaio.be/nieuwbeschermingsmechanisme
  - Aanvraag mogelijk vanaf 16 november 2020

 3. Winwinlening
  De Vlaamse Regering wil tijdens de coronacrisis het slapend geld van de Vlaming activeren en inzetten om kmo’s te versterken. Daarom wordt de populaire winwinlening van PMV/z uitgebreid en versoepeld.
  - Alle info via pmvz.eu/winwinlening
  - Voor nieuwe contracten na 6 oktober 2020

 4. Vlaamse Kredietbemiddelaar
  Wanneer de communicatie tussen de ondernemer en de bank niet vlot verloopt, kan de Vlaamse Kredietbemiddelaar te hulp komen. Deze dienst tracht met een neutrale aanpak mee te werken aan een oplossing voor financieringsproblemen.
  - Alle info via vlaio.be/kredietbemiddelaar

Specifieke steun voor de event-, cultuur- en horecasector

Ondernemers werkzaam in de sectoren cultuur, horeca en evenementen worden zwaar getroffen door het coronavirus. Naast meer algemene, federale maatregelen zoals het Corona-overbruggingsrecht, het Overbruggingsrecht heropstart en Betalingsuitstel en garantieregeling ondernemingskredieten (coronacrisis) worden voor deze noodlijdende sectoren ook specifieke maatregelen gecreëerd of versoepeld. Denk maar aan een maand gratis auteursrechten en de uitbetaling van de eindejaarspremie voor horecapersoneel.


Voor deze sectoren biedt VLAIO een overzicht van steun in de Subsidiedatabank:

VLAIO bundelt alle steunmaatregelen voor ondernemers van de Vlaamse overheid, maar ook van andere overheden en instanties, via ‘nood aan financiële ademruimte’ op vlaio.be/corona en via de filter ‘coronavirus’ in de Subsidiedatabank.

Bijkomende nuttige links

Meer informatie

 • Dienst Lokale Economie van Stad Geel is bereikbaar voor alle ondernemers.
  - 014 56 60 90
  - E-mail
 • FOD Economie: hier vindt u als werkgever info over bedrijfscontinuïteit en hoe u de economische verliezen kunt beperken.
  - Website van FOD Economie
  - Callcenter: 0800 14 689
 • VOKA:
  - Op de website van VOKA vindt u informatie over hoe u de steunmaatregelen moet aanvragen.
  - VOKA heeft ook een pagina op haar website met veelgestelde vragen voor ondernemers
 • Unizo biedt heel wat informatie aan:
  - Op de website van Unizo
  - Coronalijn: 0800 20 750
 • Bekijk ook de info op de website van uw eigen sociaal secretariaat.
 • FOD Volksgezondheid raadt aan om zoveel mogelijk elektronisch te betalen. Onderaan deze pagina kun je een affiche downloaden om dit aan te moedigen.