Deel Gladioolstraat wordt 'Bakkersstraat'

Het zuidelijke deel van de Gladioolstraat krijgt een nieuwe naam en wordt voortaan de Bakkersstraat. Het gaat over het gedeelte vanaf Pas tot aan de paaltjes in de bocht aan Gladioolstraat 28.

Regelmatig rijden vrachtwagens die bij Hubo of Alma moeten leveren, verkeerdelijk het noordelijke deel van de Gladioolstraat in dat doodloopt. Dit zorgt voor overlast voor de bewoners. 

De stad hoopt dit probleem nu op te lossen door het zuidelijke deel van de straat, waar deze grote winkels gelegen zijn, van naam te wijzigen. Dit zuidelijke deel wordt nu de Bakkersstraat. Ook de huisnummers van het zuidelijke deel wijzigen. 

Geschiedenis

De stad geeft bij het kiezen van een nieuwe straatnaam de voorkeur aan een oude plaatsnaam. Deze straat heette in de achttiende eeuw het 'Beckersstraetien', in het huidig Nederlands de Bakkersstraat. Volgens het doctoraat van Karel Cools over de oude plaatsnamen in Geel verwijst 'backers' of 'beckers' in samenstellingen met de tussenklank -s, naar de vroegere eigenaar, dus naar de afgeleide van de familienaam 'Bakker' of 'Beckers'. Deze familienaam komt in Geel al voor vanaf de zestiende eeuw. 

Gepubliceerd op dinsdag 7 juli 2020 10 u.