Deelsysteem auto’s en fietsen op komst

In het voorjaar van 2022 komt er een fiets- en autodeelsysteem in Geel. Op twaalf locaties kun je binnenkort deelfietsen vinden. Aan de stadsrand zullen ook zes deelwagens een plekje krijgen. Zo wil de stad haar inwoners en bezoekers aanmoedigen om zich duurzamer te verplaatsen.

De Vlaamse overheid kende de stad in 2020 een subsidie van een half miljoen euro toe om een netwerk van mobipunten en fietshubs uit te rollen in Geel. Het doel is om meer mensen aan te moedigen om met de fiets of het openbaar vervoer naar het centrum te komen en ook autodelen aan te moedigen. Autodelen biedt grote milieu-, sociale en economische voordelen.

Zes uitleenpunten voor wagens

Er komen zes mobipunten aan de stadsrand, waar zowel deelfietsen als deelauto’s te vinden zijn. De zes mobipunten aan de stadsrand komen aan het station, Ziekenhuis Geel, campus Thomas More / KU Leuven, intercommunale IOK (Antwerpseweg), sportterreinen De Leunen en de zone Sanofi en Cipal (naast de ring).

Autodelen heeft heel wat voordelen, zowel voor de gebruiker als voor de maatschappij. Zo betaal je met autodelen enkel het effectieve gebruik van een wagen en verlies je geen tijd met praktische of administratieve zaken zoals verzekering en naar de keuring gaan. Daarnaast beperkt dit systeem ook de impact op het milieu. Autodelers rijden minder kilometers, waardoor ze hun CO2-uitstoot inperken. Een gedeelde auto vervangt al snel vijf tot tien privéwagens.

Aanvankelijk wilde de stad kiezen voor uitsluitend elektrische voertuigen, maar de levertijden bleken enorm lang te zijn. Omdat nog niet overal laadpalen staan, is een elektrisch voertuig eerder beperkt in gebruik. Later komen er wel enkele elektrische wagens in het systeem.

Vlot met de fiets door het centrum

Verder komen er in het centrum zes fietshubs op openbare plaatsen waar veel bezoekers komen, namelijk het stadspark, de parking Nieuwstraat, cultuurcentrum de Werft, het stedelijk zwembad, jeugdcentrum De Bogaard en het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ). Gebruikers zullen via een digitaal platform fietsen en auto’s kunnen ontlenen. De stad is momenteel op zoek naar een externe partner en verwacht dat het auto- en fietsdelen in het voorjaar van 2022 van start kan gaan. Meer praktische info zoals de prijzen en exacte locaties volgt later. Op langere termijn hoopt de stad het deelsysteem ook uit te breiden naar de deeldorpen.

Gepubliceerd op maandag 6 december 2021 12.30 u.