Discriminatie op de huurmarkt? Meld het!

De zoektocht naar een huurwoning loopt niet altijd vlot. Het aanbod is kleiner dan de vraag en verhuurders kunnen kiezen uit heel wat kandidaat-huurders. De verhuurder moet zijn keuze maken op basis van objectieve factoren. Discriminatie mag dus nooit een rol spelen. Heb je toch vermoedens van discriminatie? Maak hiervan dan melding bij het gemeentelijke meldpunt.

Een verhuurder heeft het recht om te kiezen aan wie hij zijn woning verhuurt. Daarbij mag hij bijvoorbeeld nagaan of de kandidaat-huurder in staat is om de maandelijkse huur te betalen, maar hij mag niet beslissen op basis van discriminerende elementen.

Maar wanneer is er nu sprake van discriminatie?

Kort gezegd spreek je van discriminatie wanneer je in een vergelijkbare situatie minder goed behandeld wordt vanwege bijvoorbeeld je geslacht, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische origine, gezondheidstoestand of handicap. Mensen achteruitstellen of zelfs uitsluiten op basis van deze criteria is bij wet verboden in Vlaanderen.

Als verhuurder besef je misschien niet altijd dat je discrimineert. En als huurder weet je misschien niet goed welke informatie de verhuurder of het immokantoor van je mag vragen. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Unia.

Meldpunt

Word je als huurder geweigerd en twijfel je of alles wel correct verlopen is? Was je getuige van discriminatie? Maak hiervan dan melding. Dit kan heel eenvoudig online. Heb je geen internet of heb je hulp nodig bij het invullen van de melding? Dan kun je terecht bij het gemeentelijke meldpunt discriminatie. Hiervoor neem je contact op met dienst gelijke kansen of ga je bij hen langs.

Breng zoveel mogelijk bewijsmateriaal mee naar het meldpunt. Dit kan gaan om e-mailverkeer, sms’en, briefwisseling, screenshots van online advertenties, eventuele getuigenissen.

Na je melding neemt Unia contact met je op. Je bepaalt zelf of je enkel je verhaal kwijt wil of dat Unia jouw dossier verder behandelt.

Gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2022 12.39 u.