Dit jaar 1 216 nieuwe led-straatlampen

In 2023 worden 1 216 verlichtingspalen voorzien van ledverlichting. Het project om alle straatverlichting te vervangen door ledverlichting, loopt over tien jaar. Tegen 2028 heeft heel Geel volledig openbare ledverlichting.

In 2018 startte de stad met de ‘verledding’ van de straatverlichting. Hiermee wordt alle openbare straatverlichting, goed voor ondertussen 5 983 armaturen in Geel, vervangen door ledverlichting. Dit is een van de acties die Geel neemt om de doelstellingen uit het Energie- en klimaatactieplan Kempen 2030 te behalen. Met dat plan willen de Kempense steden en gemeenten hun CO2-uitstoot met 40% verlagen tegen 2030. 

Tegen het einde van 2023 is bijna 66 procent van de armaturen vervangen. Tegen 2028 heeft heel Geel openbare ledverlichting.

Extra verlichting aan stedelijke sporthal Axion en hogeschool Thomas More

Naast de omschakeling van 1 216 verlichtingspalen komen er dit jaar ook 65 nieuwe verlichtingspalen bij. Deze worden geplaatst in de omgeving van sporthal Axion en hogeschool Thomas More om het fietsverkeer in de buurt veiliger te laten verlopen. Ook voor het woon-werkverkeer zijn deze verbindingen zeer interessant. Hieronder vind je de drie verbindingswegen die verlicht worden.

  • Verbinding Zwaarvoerdersspoor-Larumseweg
  • Verbinding Zwaarvoerdersspoor- Poiel
  • Verbinding Zwaarvoerdersspoor-Velveken

Hinder?

Het overschakelen van klassieke naar ledverlichting verloopt vrij simpel. Met een hoogtewerker rijdt Fluvius naar de verlichtingspaal en vervangt de bestaande armatuur door een led-armatuur. Er is dus weinig hinder voor de bewoners van de betrokken straten. De hinder voor het plaatsen van de nieuwe palen aan Axion zal gecommuniceerd worden via de pagina werken met hinder.

Gepubliceerd op vrijdag 24 maart 2023 10 u.