Drankvergunning

Horeca-uitbaters die drank schenken zijn verplicht om een drankvergunning aan te vragen. De aanvraag voor een drankvergunning kunt u hier downloaden. Bij de aanvraag moet u de nodige attesten voegen. Deze worden vermeld op het aanvraagformulier.

Horeca Vlaanderen richt regelmatig opleidingen in voor horeca-uitbaters zodat ze up-to-date blijven wat betreft de wetgeving rond horeca. Bekijk hier het volledige aanbod opleidingen.

Voor occasionele of reizende drankgelegenheden gelden andere regels. U kunt hiervoor best contact opnemen met de dienst Stadsontwikkeling en Kernversterkend Beleid op 014 56 60 90 of via e-mail.

Lees ook: Exploitatievergunning horeca.

Alle toekomstige uitbaters van publieke inrichtingen (vaste drankslijterijen) en reizende drankslijterijen (bijvoorbeeld tapwagen, boten, treinen …) die van plan zijn gegiste en sterke dranken te schenken, moeten een drankvergunning hebben. Een drankvergunning geeft de uitbater de toestemming om gegiste dranken (dranken met een alcoholpercentage van minder dan 22°) en sterke dranken (meer dan 22°) te schenken in publieke inrichtingen als cafés, snackbars, restaurants …

Voorwaarden

Om een vergunning te krijgen, moet u voldoen aan alle andere reglementering die van toepassing is op de uitbating van een drankgelegenheid. U moet dus:

  • een stedenbouwkundig vergunde inrichting of een goedgekeurde reizende inrichting hebben
  • aan de moraliteitsvoorwaarden voldoen
  • met de brandveiligheid in orde zijn
  • indien nodig een milieuvergunning klasse 2 hebben.

De drankgelegenheid moet gelegen zijn op het grondgebied van de gemeente.

Procedure

U vraagt de vergunning aan bij uw gemeente.

Bedrag

De vergunning is gratis.

Regelgeving

Wet betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank (B.S., 30 december 1983)