Elk een plek in Geel

Als barmhartige stede wil Geel een thuis bieden aan iedereen. De stad wil daarom inzetten op voldoende woonoppervlakte en buitenruimte, een goede toegankelijkheid van gebouwen, een goede luchttoevoer, lichtinval ...

Verblijfsruimte

Verblijfsruimten zijn de belangrijkste ruimten in heel wat gebouwen. Niet enkel in een woning, maar bijvoorbeeld ook in een kantoorgebouw, een school ... Omdat de bewoners of gebruikers van deze functies geregeld langere perioden doorbrengen in de verblijfsruimten, is het van belang dat deze aan bepaalde minimumeisen voldoen.

Wooneenheid

Op niveau van de wooneenheid gelden bijkomende ambities. De wooneenheid is samengesteld
uit een (aantal) verblijfsruimte(n), en bevat daarnaast ook nietverblijfsruimten (bijvoorbeeld een badkamer, een keuken ...). Ook hier streeft de stad naar een hogere kwaliteit. Die kwaliteit heeft te maken met een voldoende oppervlakte van de wooneenheid en haar onderdelen, maar ook met een gezonde mix aan types wooneenheden binnen een gebouw, voldoende (private) buitenruimte, de toegankelijkheid van gebouwen ...

Verbreed woonaabond

Ten slotte bevat dit hoofdstuk nog een artikel dat tot doel heeft om het woonaanbod in Geel te verbreden. Door een meer regelluw kader op te nemen voor cohousing, hoopt de stad mensen aan te zetten om ruimtes van hun woning onderling te delen. Dat zorgt niet alleen voor een efficiënter ruimtegebruik, maar ook voor een hechtere vorm van samenleven.

In de praktijk

Alle informatie over dit hoofdstuk vindt u in de bouwcode. Hieronder kunt u al enkele van de grootste veranderingen terugvinden.

Minimale woonoppervlakte en buitenruimte

Voor elke woning is de minimale woonoppervlakte aangepast in de nieuwe bouwcode. Daarnaast is ook een minimale oppervlakte van de buitenruimte opgenomen. Zo heeft iedere inwoner in Geel voldoende woonruimte, binnen en buiten.

Mix van soorten appartementen in gebouwen

Door de nieuwe bouwcode moeten projectontwikkelaars verschillende soorten en groottes van appartementen opnemen in nieuwe bouwprojecten. Zo is er zowel voor grote als kleine gezinnen een plaats in Geel.

Aanpasbare wooneenheden

Een aanpasbare wooneenheid moet onder andere een bredere gang (minimaal 90 centimeter) en deuropening, een drempelloze overgang tussen leefruimte en een aansluitend terras hebben. Aanpasbare woningen of appartementen zijn met minimale ingrepen aan te passen in functie van een rolstoelgebruiker of zorgbehoevende.

Cohousing

Voor heel wat mensen is cohousing een aantrekkelijke vorm van samenleven. Het delen van bepaalde ruimten (bijvoorbeeld eetkamer, logeerkamer, polyvalente ruimte, tuin …) zorgt voor een hechtere band tussen de bewoners, en versterkt het buurtgevoel. Binnen de cohousing wordt een evenwicht gezocht tussen privéruimten en gedeelde ruimten.