Evenement aanvragen tijdens corona

Vanaf 1 juli 2020 moesten organisatoren van evenementen bij hun aanvraag een ingevulde covid-scan (COVID Event Risk Model) toevoegen. Dit model geeft organisatoren en de stad inzicht in het COVID-veiligheidsrisico van elk event. Na het invullen van de scan krijg je als resultaat een kleurenlabel: groen, oranje of rood. Enkel evenementen met een groen veiligheidslabel, die ook voldoen aan de andere veiligheidsvoorwaarden, krijgen een toelating van de stad.

Na verstrengingen konden er vanaf 1 september 2020 onder bepaalde voorwaarden opnieuw evenementen georganiseerd worden. Je moet wel tijdig je aanvraag doen, d.i. drie maanden voor datum activiteit. 

Dat is op dit moment niet meer het geval, gezien het Overlegcomité de bestaande coronamaatregelen verlengd heeft. Er kunnen momenteel geen evenementen doorgaan.

Het samenscholingsverbod en de nachtklok blijven van kracht.

Regelgeving

  • Zie bijgevoegde politiecodex.
  • Een nieuwe regelgeving verbiedt de organisatoren van evenementen (van o.a. schoolfeesten tot (grote) festivals) om vanaf 2020 nog met wegwerpbekers, blikjes of PET-flesjes te werken. Alles moet geserveerd worden in – indien mogelijk – glas, ofwel herbruikbare bekers.
    Kiest een organisator er toch voor om wegwerpbekers aan te bieden, dan moet hij deze voor 90% (en vanaf 2022 voor 95%) opnieuw inzamelen.
    Voor evenementen die vanuit de overheid worden georganiseerd, is het gebruik van wegwerpverpakkingen helemaal verboden. Meer informatie vindt u op de website van OVAM.

  • Ministerieel Besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken
  • Protocollen

Politiecodex