Evenement aanvragen tijdens corona

Voor elk evenement dat plaatsvindt in openlucht, in een gesloten ruimte, of op de openbare weg, en dat toegankelijk is voor het publiek, is een evenemententoelating nodig.

Privé-evenementen echter zijn festiviteiten waar de toegang afhankelijk is van de persoonlijke en individuele uitnodiging van de organisator en waar de toegang wordt gecontroleerd door een lijst van genodigden bij de ingang.

Hoe vraag je deze toestemming aan?

  • Vul het online aanvraagformulier in
  • Bezorg dit uiterlijk 6 weken voor geplande datum van activiteit (uitzondering gezien Corona)

Opgelet: je moet hiervoor bijkomend verplicht de online CERM (Covid Event Risk Model oftewel de Covid Event Scan) doorlopen. Je kan aan de hand van dit model nagaan hoe Covid-veilig je event is.

Via www.covideventriskmodel.be vul je de vragenlijst in die je samen met een Crowd Management Plan (zie bijlagen onderaan de pagina) en je evenementenaanvraag aan het lokaal bestuur bezorgt. 

Het CERM is bedoeld voor alle personen en organisaties die publieke (private en openbare) events organiseren.

Maar, op dit moment laat de epidemiologische toestand het niet toe om terug evenementen toe te laten. Ook de CERM die opnieuw onder de loep genomen wordt, staat nog niet op punt.

De huidige CERM kan enkel gebruikt worden volgens de bepalingen van het Ministerieël Besluit, d. i. voor statische betogingen en wedstrijden op de openbare weg. 

Om die reden vragen we om nog even te wachten met het indienen van evenementen.

Vanaf het moment dat er terug evenementen kunnen aangevraagd worden, vragen we je rekening te houden met een aanvraagtermijn van 6 weken. 

Regelgeving

  • Zie bijgevoegde politiecodex.
  • Een nieuwe regelgeving verbiedt de organisatoren van evenementen (van o.a. schoolfeesten tot (grote) festivals) om vanaf 2020 nog met wegwerpbekers, blikjes of PET-flesjes te werken. Alles moet geserveerd worden in – indien mogelijk – glas, ofwel herbruikbare bekers.
    Kiest een organisator er toch voor om wegwerpbekers aan te bieden, dan moet hij deze voor 90% (en vanaf 2022 voor 95%) opnieuw inzamelen.
    Voor evenementen die vanuit de overheid worden georganiseerd, is het gebruik van wegwerpverpakkingen helemaal verboden. Meer informatie vindt u op de website van OVAM.

  • Ministerieel Besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken
  • Protocollen

Politiecodex