Zwerfdieren

  • Kan ik mijn kat gratis laten steriliseren via het zwerfkattenproject?

    Nee, dit is niet mogelijk. Uw kat zal aanzien worden als tam en socialiseerbaar. Als uw kat niet gechipt is of geen halsband draagt, zal ze naar het asiel gebracht worden voor adoptie. Anders wordt uw kat weer vrijgelaten bij de vangactie.

  • Wat gebeurt er met de zwerfkat die ik gemeld heb?

    Alle zwerfkatten worden na sterilisatie teruggezet op het territorium waar ze gevangen werden. Hierop zijn enkele uitzonderingen:

    • Het territorium is te gevaarlijk (bv. industrieterrein).
    • De kat wordt aanzien als tam en wordt ter adoptie aangeboden.
    • De kat heeft opvang nodig om medische redenen.

    Euthanasie wordt enkel toegepast wanneer de zwerfkat in een zeer slechte gezondheidstoestand verkeert. Hierover kan alleen de dierenarts oordelen.

  • Ik hou niet van katten in mijn tuin, komen jullie ze weghalen?

    Het weghalen van katten heeft geen nut. Als een zwerfkat niet wordt teruggeplaatst in de oude leefomgeving, zal de leeg gekomen plek snel worden ingenomen door een andere zwerfkat. Het is dus beter om een steriele zwerfkat te tolereren.

    Als de vraag om een kat weg te halen gegrond is, houden wij daar rekening mee, maar wij kunnen een kat niet verbieden om zich te verplaatsen.

  • Mag ik kittens van de nest van een zwerfkat houden?

    Alle katten waarvan ingeschat wordt dat ze tam zijn, worden naar een gespecialiseerde opvang gebracht om later geadopteerd te worden als huiskat.

    Onder bepaalde voorwaarden staan we dit uitzonderlijk toch toe:

    • U laat het dier chippen en registreren op uw kosten. Zo bent u de officiële eigenaar van het dier.
    • U laat het dier binnen de voorgeschreven termijn steriliseren of castreren op uw kosten.
    • U draagt de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van het dier en voorziet gepast voedsel, een gepast onderkomen en de nodige verzorging zoals ontworming, ontvlooiing …

    Wanneer mensen kittens van zwerfkatten willen houden als huisdier wordt dit doorgegeven aan de lokale politie. Zij voeren controles uit op het naleven van de vermelde voorwaarden. Wanneer niet aan de wettelijke verplichtingen voldaan wordt, kan dit leiden tot boetes.

  • Waarom moet ik de kosten dragen van een kitten die ik wil houden? Het is toch een zwerfkatje?

    Zodra u beslist om een (half)tam dier als huisdier te houden, bent u de eigenaar van dit dier. Het dier wordt dan niet meer als een zwerfkat beschouwd, maar als een (toekomstige) huiskat. Het maakt hierbij niet uit dat de moederkat ongevraagd op uw terrein bevallen is.

    Als u de kosten niet zelf wilt dragen, moet u accepteren dat (half)tamme katten en kittens kunnen weggehaald worden. De zwerfkat is dan wettelijk niet van u.

  • Mag ik een hele mooie kitten van een zwerfkat houden om ermee te kweken?

    Stad Geel raadt af om zelf nestjes te kweken. Eigenaars worden verplicht om hun huiskatten te laten steriliseren net zoals gemeenten verplicht zijn om hun zwerfkatten te laten steriliseren. Ondanks deze maatregel zijn er nog steeds enorm veel zwerfkatten in België en puilen de asielen uit van de tamme katten. Dit draagt niet bij aan een kwalitatief leven voor de katten in België.

    Toch is het niet verboden om een kat een nestje te laten krijgen op voorwaarde dat u een vergunning aanvraagt bij Dierenwelzijn Vlaanderen en dat u de wet volgt.

  • Jaren geleden is er een kat in mijn tuin aangekomen. Ze komt ondertussen bij mij binnen. Kan ik de kat laten steriliseren op kosten van het zwerfkattenproject?

    Nee, katten die zo tam geworden zijn dat u ze binnen in uw huis hebt gelaten, worden niet langer beschouwd als zwerfkat. Wanneer u beslist een niet-gechipte kat in uw huis toe te laten, wordt u gezien als de eigenaar. U moet het dier laten chippen, registreren en steriliseren op uw kosten of het dier afstaan voor adoptie.

    Wanneer uw kat toch gevangen wordt bij een vangactie zal deze aanzien worden als tam en socialiseerbaar. Als uw kat niet gechipt en geregistreerd is, zal deze naar het asiel gebracht worden voor adoptie.

  • Een kat is in mijn tuin bevallen en ik ken mensen die graag een kitten willen. Is het goed als ik er een eigenaar voor vind?

    Nee. Het lijkt een goed idee om zelf een thuis te vinden voor een nestje kittens, maar dat is niet het geval. Zonder vergunning is dit in België zelfs strafbaar. Daarnaast kan het gevaarlijk zijn. Zo goed als alle wildgeboren kittens hebben parasieten zoals vlooien en wormen en kunnen drager zijn van besmettelijke kattenziektes.

    Door een kitten te adopteren bij een vergunde opvanglocatie, bent u zeker dat de poes wettelijk in orde is. Een ‘gratis’ kitten klinkt goedkoper, maar de kosten van de sterilisatie, ontworming, chip, vaccinaties ... lopen vaak hoger op dan de adoptiekosten.

  • Moet ik voor de zwerfkat in mijn tuin zorgen? Trekt zo’n beestje z’n plan niet?

    Het idee dat een kat best in staat is om in het wild te overleven klopt niet. De katten die vandaag in België leven, zijn afhankelijk van mensen omdat ze duizenden jaren geleden gedomesticeerd werden. Wilde katten komen in België niet meer voor.

  • Waarom al die regels? Er zijn toch altijd zwerfkatten geweest?

    Dat klopt, maar vroeger was onze samenleving veel agrarischer. Hierdoor was er meer ruimte voor de zwerfkatten. Vandaag de dag zijn de vele kleine boerderijen vervangen door woonwijken, appartementsblokken, kmo-zones, industrie …

    Een teveel aan zwerfkatten zorgt voor luide vechtpartijen tijdens de paartijd, geurhinder door sproeien en een mogelijke overdracht van parasieten. Het zwerfkattenproject beperkt deze overlast en geeft zwerfkatten een mooier leven.