Fernand - Gelenaar

Fernand vertelt over hoe hij de coronaperiode tot nu toe ervaarde en hoe belangrijk vaccinatie voor hem is.

Fernand: Laat ik beginnen met het positieve nieuws : wij krijgen ons geld niet op! Ons (toereikend) pensioen gaat gewoon door. Voor de crisis waren wij sociaal heel actief, met vooral samenkomsten met vrienden voor een gezellige babbel en een drankje, maar dat kost geld. Idem voor restaurantbezoeken. Nu niet. Ook kledij koop je niet of weinig als je toch niet buiten kunt komen.

Het is die gezellige babbel die wij het meest missen. Onze zoon en onze kleinzonen hebben wij al een jaar niet meer fysisch gezien, maar dat wordt gecompenseerd door te bellen via Skype. Bovendien weten we dat het met hen zeer goed gaat. Goed nieuws is geen nieuws, en geen nieuws is goed nieuws. Verder hebben wij wel het geluk dat wij een appartement met een groot terras hebben, zodat we bij goed weer buiten kunnen zitten zonder dat we uit ons kot moeten komen. We zijn met twee (en we komen goed overeen!), dus eenzaamheid bestaat voor ons niet. En telefoontjes en Whatsapp zijn een hulp (maar ook weer niet meer dan dat). Wij zijn geen fervente doeners of wandelaars of fietsers, wat in deze tijden een voordeel is. Onze wandelingen zijn functioneel: naar de bakker, de slager, de bank, enzoverder.

Wat voor mij al lang duidelijk is, is dat je moet leren nietsdoen, voordat je de leeftijd bereikt dat je niets meer kan doen. Mensen die bijvoorbeeld in de tuin hun plezier halen, zullen zeer ongelukkig worden als ze dat niet meer kunnen. Idem voor alle fysieke activiteiten. Op reis gaan is voor ons geen must meer. Sinds mijn pensioen in 2003 zijn we intensief op reis gegaan. We hebben 42 landen gezien (waaronder Nieuw-Zeeland en China), en we hebben 300 plaatsen bezocht (waaronder Paaseiland en Sint-Helena). We hebben in 2015 een wereldcruise gedaan van 3 maanden, een levenservaring. Wij hadden voor 2020 een trip naar Italië gepland, en die is uitgesteld tot juni dit jaar, maar wij gaan ervan uit dat dit niet zal doorgaan. En wij vinden dat zeker geen levensgroot gemis. Slotsom: wij hebben geen of weinig last van deze pandemie. Wat je gehad hebt kan niemand je afnemen.

Wij volgen de maatregelen rigoureus, en ik vind dat degenen die ze negeren of ertegen reageren, zich schuldig maken aan minstens onvrijwillige slagen en verwondingen met eventueel de dood tot gevolg. In verband hiermee vind ik dat er niets gedaan wordt voor het bevorderen of verplichten van luchtzuiveringsinstallaties in gesloten ruimtes. Het zijn deze toestellen die de aerosolen uit de lucht kunnen halen. In scholen, in de horeca en in de bedrijven en kantoren zou dit moeten verplicht worden. Voor de horeca en de winkels en andere handelszaken geldt algemeen: uw geld of uw leven. De handelszaken kiezen voor geld met risico op verlies van leven. De zorgsector kiest tegenovergestelde. Die worden het dus nooit eens. Tegen de protesteerders en lockdownfeestgangers mag volgens mij nog veel harder opgetreden worden. Ik heb daar totaal geen begrip voor. Zij brengen de gezondheid van anderen in gevaar.

Wij zijn allebei een eerste maal gevaccineerd, en we krijgen de tweede spuit op 15 mei. We hebben ernaar uit gekeken, omdat dat de enige manier is om uit de knoei te geraken. Ik wil het vaccinatiecentrum De Waai van harte feliciteren met hun efficiënte en vlotte organisatie. Zeer vriendelijk en behulpzaam. Die mensen verdienen een pluim. We stonden in geen tijd terug buiten. We hebben geen last gehad van bijwerkingen, mede omdat we een paar uur voor en een paar uur na de vaccinatie een Dafalgan genomen hadden. Dat was ons toevallig ter ore gekomen via enkele verpleegsters.

Eenmaal volledig gevaccineerd, eis ik wel een vaccinatiepaspoort, dat mij meer vrijheden gunt dan niet-gevaccineerden. Ik vind dat geen discriminatie, maar wel een extra bescherming tegen hen.