Fiberklaar is daar – of beter: hiér

Geel zal één van de eerste provinciesteden zijn met glasvezel in ons land. Het bedrijf Fiberklaar koos stad Geel als eerste om zijn open fibernetwerk uit te rollen en de twee partijen ondertekenden gezamenlijk een Fiber overeenkomst. Glasvezel (fiber) zorgt voor een bliksemsnelle en superstabiele internetverbinding. Alle woningen in het gebied binnen de ring zullen aansluitbaar zijn op het glasvezelnetwerk.

Fiberklaar investeert meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van fiber. Geel is als eerste aan de beurt en ondertekende samen met Fiberklaar een Fiber overeenkomst. In die overeenkomst wordt naast de gezamenlijke visie en de concrete doelstellingen ook een aantal principes en werkwijzen gedefinieerd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de fasering en vergunningen van projecten, de locaties van de verdeelstations (PoP), herbestratingsplannen en algemene processen die de administratieve werklast onder controle moeten houden voor alle partijen. 

Aanvang in mei

Na de ondertekening van de Fiber overeenkomst, startte Fiberklaar in mei met een lokale ludieke campagne op allerlei plekken in Geel om aan te kondigen dat Geel Fiberklaar wordt gemaakt. Nu volgt een uitgebreide informatiecampagne via o.a. webinars, informatiepunten, mailings en de media. Alle woningen in het gebied binnen de ring zullen aansluitbaar zijn op het glasvezelnetwerk. De uitrol zelf vindt plaats van zodra er minstens 20% van de inwoners intekent voor de glasvezelaansluiting. Inwoners die tijdens de campagne intekenen op het aanbod van de telecomoperatoren krijgen de fiberaansluiting ter waarde van 495 euro volledig gratis. Dit project past perfect binnen de ambities van het stadsbestuur om Geel klaar te stomen voor de toekomst en sneller internet te brengen naar de inwoners. Dit is een eerste stap in die richting. 

Eerste van verschillende steden

Naast de lancering in Geel, bereidt Fiberklaar ook de lancering voor in een rits andere provinciesteden in ons land. Het Vlaamse fibernetwerk is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en EDPnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen. 

Wat is fiber?

Fiber is een draad van glas, zo dun als een haar. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over enorme afstanden. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf waardoor er nooit negatief effect is op de datastromen.

De voordelen van glasvezel

Oneindige hoeveelheid data - We doen steeds meer dingen tegelijk online: gamen, Netflixen, bestanden downloaden ... Met fiber internet kun je met meerdere mensen van je gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen. Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen. 

Eigen aansluiting - Met fiber beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft jouw verbinding met niemand te delen en hebt geen last van digitale spitsuren. Zo is jouw verbinding steeds snel en stabiel en krijg je de internetsnelheid die beloofd wordt.

Slimme keuze voor je huis - De altijd betrouwbare lichtsnelheid van glasvezel is daarnaast ongeëvenaard voor zowel het verzenden als ontvangen van gegevens. In tegenstelling tot coax of koperaansluitingen haal je met fiber de primus in huis. Het kan bovendien voor een meerwaarde van je woning zorgen. 

Wil je meer weten of ben je benieuwd of Fiberklaar ook voor jouw woning beschikbaar is? Check www.fiberklaar.be.  

Gepubliceerd op dinsdag 18 mei 2021 12 u.