Financiële problemen door corona? De stad helpt zoeken naar oplossingen.

Corona heeft een serieuze impact op ons leven. Voor kwetsbare mensen kunnen de gevolgen nog drastischer zijn. En wat als je eigen zaak waar je zo hard voor gewerkt hebt, dreigt overkop te gaan? De stad wil mensen die het financieel moeilijk hebben, ondersteunen en doorverwijzen naar de juiste instanties en hulporganisaties.

Cliënt of geen cliënt, iedereen welkom bij sociale dienst

Voor cliënten van de sociale dienst ligt tijdens de coronacrisis de drempel om hun maatschappelijk werker te contacteren heel hoog. Dit hoeft zeker zo niet te zijn. Je kunt ze nog steeds op hun gewone telefoonnummer bereiken. Wordt er niet opgenomen, laat dan een berichtje op de voicemail met je naam en je telefoonnummer achter en ze proberen je dezelfde dag nog even op te bellen. Tijdens de lockdown verliepen de gesprekken telefonisch. Nu zijn ook weer fysieke afspraken mogelijk, op voorwaarde dat alle veiligheidsregels worden gevolgd.

Ook voor mensen die nog geen cliënt zijn bij de sociale dienst is het mogelijk om contact op te nemen met de sociale dienst. Naast algemene vragen, kun je er terecht met vragen in verband met de financiële gevolgen van corona. Heel vaak kunnen ze je de juiste weg wijzen naar een andere financiële uitkering. De sociale dienst werkt hiervoor samen met vakbonden, Hulpkas voor Werklozen, ziekenfondsen …

Dienst gelijke kansen biedt materiële hulp

Naast advies en financiële steun via de sociale dienst, kun je ook bij dienst gelijke kansen terecht voor materiële ondersteuning. In de winkel van MIN kun je terecht voor kledij, speelgoed en huishoudelijk gerief aan kleine prijsjes. Het sociaal restaurant biedt twee keer per week een gezonde en goedkope maaltijd aan. Dienst gelijke kansen ondersteunt ook de wekelijkse broodverdeling van MIN. Je kunt ook een vrijetijdspas aanvragen om korting te krijgen bij activiteiten van stedelijke diensten en allerlei verenigingen.

Naast materiële ondersteuning zet dienst gelijke kansen zich ook in op vele andere vlakken rond armoede, gelijke kansen en diversiteit. Ze werken bijvoorbeeld rond participatie, ontmoetingskansen, nieuwkomers (buddyproject, Praatpunt), fietslessen, huiswerkbegeleiding, wijkwerking, eerlijke handel, hulp bij verslaving …

Gepubliceerd op donderdag 17 september 2020 12.01 u.