Ga duurzaam om met water als je bouwt of renoveert

Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

Ik wil een woning (ver)bouwen. Met welke ingrepen op vlak van duurzaam watergebruik hou ik best rekening?

An: “Het is in de eerste plaats belangrijk om zo weinig mogelijk oppervlakte te verharden. Dan spreek ik niet enkel over terrassen, opritten of tuinpaadjes, maar ook over de (dak)oppervlakte van de woning zelf en de eventuele bijgebouwen.

Daarnaast is het belangrijk om regenwater dat toch op verhard oppervlakte terechtkomt, zoveel mogelijk op te vangen in een regenwaterput en/of af te leiden naar een infiltratiesysteem of bufferbekken. Voordeel is dat je opgevangen regenwater in een regenwaterput kan filteren en hergebruiken voor je wasmachine, toiletten, onderhoudskraantjes voor het bewateren van je tuin…

Over het algemeen geldt: hoe meer groen hoe beter, dit neemt meer regenwater op bij hevige regenval (infiltratie) en houdt dit regenwater ook langer vast tijdens drogere periodes (buffering). Denk aan de aanleg van een groendak of groengevel, bomen, struiken, bodembedekkers, een wadi of grachtje….

Tot slot kan je best investeren in waterzuinig sanitair. Kies voor een douche met spaardouchekop, kranen met een spaarperlator, een klein bad, toiletten met een dubbele spoelknop…”

  • Lees hier het volledige interview.

Wil jij meewerken aan een klimaatvriendelijke regio en op de hoogte blijven van het laatste klimaatnieuws?
Volg de Facebookpagina www.facebook.com/Kempen2030, neem een kijkje op de website www.kempen2030.be of lees de Kempen2030-krant, die halfjaarlijks in de brievenbus valt.

Gepubliceerd op woensdag 16 september 2020 16.09 u.