Ga voor energiezuinige ramen met de groepsaankoop

IOK organiseert in samenwerking met 28 Kempense gemeenten een groepsaankoop energiezuinige ramen. Zowel geïnteresseerden met een bestaande woning als nieuwbouwwoning kunnen deelnemen aan de actie.

In een niet-geïsoleerde woning verdwijnt 15% van de warmte door ramen. Door te investeren in hoogrendementsglas en energiezuinige ramen maak je je woning comfortabeler én bespaar je op je energiefactuur. Premies zijn ook nog steeds mogelijk. Vanaf 2023 volgt een ongeschiktverklaring van een woning indien er nog meerdere ramen met enkel glas aanwezig zijn. 

Heb je interesse?

Vrijblijvend inschrijven voor deelname aan de groepsaankoop kan via www.iok.be/ramen. Geen internet? Schrijf je dan in via 014 56 27 88.

Digitale infosessies

Wil je graag meer informatie? Schrijf je in voor een van de digitale infosessies. Je krijgt info over de werking van de groepsaankoop en technische achtergrondinformatie over energiezuinige ramen.

De infosessies zullen doorgaan op volgende data:

  • maandag 12 oktober 2020 om 19.30 uur
  • dinsdag 27 oktober 2020 om 13.30 uur
  • maandag 16 november 2020 om 19.30 uur

Inschrijven voor een digitale infosessie kan via www.iok.be/ramen

Wil je mee beslissen?

De keuze van de firma’s gebeurt door een stuurgroep van mensen die energiezuinige ramen willen laten plaatsen. Wil je deel uitmaken van deze stuurgroep? Duid dit dan aan bij je inschrijving.

Heb je nog vragen?

Met je vragen kun je terecht bij IOK via 014 56 27 88 of duurzaamheidsteam@iok.be

Deze actie kadert binnen het engagement van de Kempense gemeenten om hun CO2-uitstoot met 40% te verminderen tegen 2030. Meer informatie vind je op www.kempen2030.be

Combineer de groepsaankoop met de renteloze energielening

Ook al zorgen nieuw ramen voor een lagere energiefactuur, toch hangt er aan deze investering ook een prijskaartje vast. Gelukkig bestaat de renteloze energielening voor personen die behoren tot een van de doelgroepen.

Als alleenstaande, gepensioneerde, persoon met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of sociaal tarief heb je kans om hiervan gebruik te maken. Ook huishoudens met een jaarlijks gezamenlijk belastbaar inkomen lager dan 31 550 euro (inkomsten 2017 – aanslag 2018) hebben recht om een aanvraag in te dienen.

Renteloos betekent dat je een jaarlijks kostenpercentage (JKP) hebt van 0%. Deze energielening is een lening op afbetaling (consumentenkrediet) van maximaal 15 000 euro. Je kunt de lening spreiden over maximaal 10 jaar.

De aanvraag gebeurt aan de hand van een aantal documenten, waaronder de gekozen offerte. Vooraf aan goedkeuring mag er geen factuur opgemaakt worden. De factuur zal in een latere fase door de Vlaamse overheid rechtstreeks aan de aannemer betaald worden.

Een voorbeeld

Victor en Yvette zijn gepensioneerd. Ze hebben oude ramen in hun woning. De verwarmingskosten lopen op en ze willen graag het comfort van hun woning verhogen. Daarom beslissen ze om hun ramen te laten vervangen.

Ze hebben een gezamenlijk belastbaar inkomen lager dan 31 550 euro. Een aannemer kan de werken uitvoeren voor 18 000 euro. Victor en Yvette lenen hiervoor 15 000 euro en leggen zelf nog 3 000 euro bij. Ze zullen dit bedrag aflossen op de maximum termijn van 10 jaar. Maandelijks betalen ze 125 euro af. Dit is enkel een terugbetaling van het geleend bedrag omdat er geen interest verschuldigd is.

Meer informatie

Je vindt meer informatie over de Vlaamse Energielening via www.iok.be/energielening, 014 57 42 79, ellen.vanhoudt@iok.be

Gepubliceerd op vrijdag 18 september 2020 10.24 u.